Poveži se s nama

Vijesti

Dodik poručio, ukoliko se situacija ne razriješi, Republika Srpska će krenuti prema izlazu iz BiH

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvao je još jednom na razgovor, kako je rekao,  s onima koji u BiH imaju kapacitet da predstavljaju Bošnjake i Hrvate.

On je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu rekao da će Republika Srpska, ukoliko se ova situacija ne razriješi  krenuti prema izlazu iz BiH i da je niko u tome neće spriječiti, jer je moguć raspad Bosne i Hercegovine.

Ustvrdio je da je “muslimanska strana” pokrenula  “harangu”, nemajući legitimna sredstva da odgovori na stavove Republike Srpske u pogledu kršenja Ustava BiH.

“Oni sebi žele da priskrbe prava da jedini brane Bosnu i Hercegovinu, a ustvari smo mi ti koji je  branimo, tražeći da se poštuje slovo Dejtona i Ustav”, rekao je Dodik novinarima.

Stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda

Tvrdi da je stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda, te da dva, od tri naroda ne podržavaju kretanje Bosne i Hercegovine kako su to zamislili “muslimani”.

“Oni bi da Hrvatima oduzmu pravo na legitimno predstavljanje, a nama pravo na šume….oni žele da pokažu kako su oni dobronamjerni prema svima, a narušili su odnose sa dvije važne države – Srbijom i Hrvatskom. Sa Hrvatskom odnosi nikad nisu bili  gori, a nisu dobri odnosi ni sa Srbijom. Takva BiH nije održiva i potrebno je što prije uspostaviti bolje odnose s Hrvatskom, Srbijom, Kinom, Mađarskom, Rusijom”, rekao je Dodik.

Ističe da je dobro pa postoje zemlje poput Mađarske koje  jasno iznose svoje stavove.

“Nema veće istine od činjenice da u BiH ne može ništa funkcionisati ako samo jedan  konstitutivni  narod bude potisnut i da mu se onemogući da konzumira svoja prava. Bosna i Hercegovina nije ono što  je “muslimansko’ viđenje Bosne i Hercegovine”, kazao je Dodik.

Schmidt samo turista

Milorad Dodik je ponovo spomenuo i Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH kazavši da je BiH imala situaciju da se “čovjek dovodi za ruku i uvodi negdje iz Dubrovnika i govori nam se da je on Visoki predstavnik, a pri tome nema odobrenje Savjeta bezbjednosti”.

“Biće interesantno ako Schmidt nešto poduzme. Žao mi je što je u takvoj situaciji. Mislim da je nasekiran. On ne može ništa da učini. To bi bilo ravno da, bilo koji turista nametne zakon ovdje u BiH i mi kažemo OK”, kazao je Dodik.

Pozvao EU da prestane BiH smatrati eksperimentom

Dodik je pozvao EU da prestane da BiH smatra eksperimentom, te da za početak krene s Dejtonskim sporazumom.

“Pokušajmo vidjeti šta je moguće u tom sporazumu prilagoditi da bi BiH bila funkcionalna, šta može i šta ne može i da se naravno jasno precizira kao obaveza entiteta. Ovo je trenutak kada BiH mora da zna, šta ona ima pravo da radi. Ukoliko se ova kriza ne razriješi RS će krenuti ka izlazu u to ne treba niko da sumnja. To ne može niko da spriječi, ni ovi što prijete sankcijama. To više ne igra. Ovo je prostor na kojem žive Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici, Srbi pravoslavcI. Uvijek kada je međunarodna zajednica intervenisala to je bio razlog za nove sukobe” kazao je Dodik.

Dodik odbacio mogućnost usvajanja Zakona o zabrani negiranja genocida

Dodik je danas odbacio mogućnost da u Parlamentarnoj skupštini BiH bude usvojen zakon o zabrani negiranja genocida i ostalih ratnih zločina.

Dodik je rekao da je prvo potrebno poništiti zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Tek onda će, kako je rekao, predstavnici Republike Srpske pregovarati o novom tekstu.

Ističe da su pokušaji da se ubaci “Jasenovac sa Srebrenicom” u novi zakon  “podvala muslimana u Sarajevu”.

OSABiH stavljena pod kontrolu “muslimanske strane”

Dodik je  iznio i tvrdnju da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSABiH) stavljena pod kontrolu “muslimanske strane”, te da su  zvaničnici i privrednici iz Republike Srpske stavljeni pod obavještajni tretman.

Najavio je da će koštati  i neće se oprostiti odluka Tužilaštva BiH i Suda BiH da uđu u proceduru progona najodgovornijih lica u Republici Srpskoj.

“To je razlog da ovom Sudu i Tužilaštvu ne smijemo prepustiti sudbinu Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Najavio je i neke aktivnosti u narednim danima, ali nije želio  novinarima govoriti o tome.

Dodik pozvao stanovnike RS da izvjese zastave i proslave 30 godina postojanja ovog entiteta

Pozvao je stanovnike Republike Srpske da u svojim domovima izvjese zastave, da ih stave na automobile  i da se okupe kako bi što bolje obilježili 30 godina postojanja ovog entiteta.

Najavio je i sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske iza praznika, jer, kako je objasnio, želi da prođu praznici, da se ambasadori vrate, pa da onda održe sjednicu i donesu odluke.

una.world

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

OGLAS
OGLAS

OGLAS
OGLAS