Poveži se s nama

Sport

Odbijen zahtjev za ukidanje vize i deportaciju Novaka Đokovića

Objavljeno

na

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića. Đokovićevi predstavnici iznijeli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist. Borba svjetskog “broja 1” sa australijskim vlastima još nije gotova, ali je napravljen veliki korak ka nastupu na predstojećem Australijan openu.

Sudija Entoni Keli donio je odluku jer nisu postojali razlozi da Đokoviću bude ukinuta viza i zatražena deportacija.

Dat je rok od 30 minuta da se Novak pusti iz pritvora u migrantskom hotelu i da mu se vrate sve stvari.

Borba Đokovića i australijskih vlasti još nije gotova jer postoji mogućnost da ministar za emigraciju Aleks Hok iskoristi ličnu poziciju da ukine vizu Novaku. Tužilaštvo je istaklo da će ministar razmisliti o tom potezu, a ukoliko se dogodi, srbijanski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine.

Saslušanje je kasnilo više o pola sata, a obilježili su ga tehnički problemi i konstantni prekidi prenosa.

Prvi su riječ imali Đokovićevi predstavnici, odnosno advokat Nikolas Vud, koji je prvo optužio predstavnika Vlade za “potpuni nedostatak dokaza” u dijelu obaveštenja u kojem je morao da objasni zbog čega postoje razlozi za ukidanje vize.

Vud je naveo da je Novak prilikom ukrcavanja u avion u Dubaiju izinio da ima kontraindikacije i da ima pravo da traži medicinsko izuzeće. Po zakonu o biološkoj bezbednosti svako od putnika mora da se izjasni da li je vakcinisan, nevakcinisan ili medicinski kontraindikovan. Takođe, ne mora da dostavi dokaze, ali Vud je istakao da je Đoković to svakako učinio.

Pravni tim srbijanskog tenisera potvrdio je da je Đoković kompletnu potrebnu dokumentaciju dostavio i pre nego što je sjeo u avion, nakon čega je raspravljano o putnoj dokumentaciji, koju je popunio njegov agent.

Tada se dogodio jedan od najvažnijih trenutaka na suđenju, pošto je sudija Entoni Keli postavio pitanje zašto taj dokument nije prihvatio delegat koji je donio odluku o ukidanju vize.

“Profesor i eminentni ljekar su odobrili podnosiocu zahtjeva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće odvojeno je dala i dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je trenutak kada se pitam: ‘Šta je ovaj čovjek više mogao da uradi?”, rekao je sudija Keli.

Na red je došla tema vakcinacije tenisera, nakon čega i rasprava o tome kako su delegati graničnih snaga postupali sa Novakom tokom cjelonoćnog ispitivanja na aerodromu Tulamarin. Usmenom izlaganju pridodat je i transkript dešavanja u kojem je opisano uznemiravanje.

Kada je Đokovićev pravni tim završio, na red je došao tužilac Kristofer Tran koji je, uprkos određenoj satnici, tražio riječ pre pauze.

On je argumentovao slučaj Vlade kroz tumačenje pravnih principa, za razliku od argumenata na osnovu činjenica, pa istakao da ne postoje dokazi da su službenici granične policije vršili pritisak na Đokovića.

Nastavak suđenja poslije pauze kasnio je dodatnih pola sata, a kada se očekivalo da počne, tužilac Tran je zatražio dodatno vrijeme, poslije čega je sudija produžio boravak Đokoviću u Australiji do 20.00 po lokalnom, odnosno 10 časova po srednjoevropskom vremenu.

Kada su se stvorili uslovi da se suđenje nastavi, do toga nije došlo, pošto je sudija Keli presudio u korist Đokovića.

On je pročitao da je došlo do sporazuma i da su obje strane obavještene o zaključku, kao i da je razlog kašnjenja bio upravo proces sporazuma.

BHRT

Advertisement
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement

Advertisement