Poveži se s nama

Vijesti

BiH druga po smrtnosti od koronavirusa u Evropi

Objavljeno

na

Dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti pa je u našoj zemlji u četvrtak zabilježen novi rekord od 2.590 takvih slučajeva, dok je istovremeno prema podacima sa stranice Worldometer BiH druga u Evropi po smrtnosti od koronavirusa na milion stanovnika.

Najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije potvrđen je testiranjem nešto manje od 6.000 uzoraka.

Prijavljena su i 24 smrtna slučaja povezana sa zarazom koronavirusom u BiH, koja bilježi iznimno visoku stopu smrtnosti među zaraženima jer je u toj zemlji do sada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo više od 13.000 osoba.

Prema podacima statističke mrežne stranice Worldometer, BiH je u Evropi druga po smrtnosti nakon Bugarske, ako se posmatra broj umrlih na milion stanovnika.

U Bugarskoj je tako zabilježeno 4.635 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, a u BiH 4.215. Slijede Mađarska te Crna Gora i Sjeverna Makedonija, koje bilježe približno 4.000 umrlih od posljedica koronavirusa na milion stanovnika.

Hrvatska je prema ovoj statistici na sedmom mjestu u Evropi jer bilježi 3.193 smrtna slučaja na milion stanovnika.

U Federaciji BiH od srijede su na snazi dodatne mjere ograničenja čiji je cilj spriječiti nekontrolisano širenje zaraze, a one su za sada svedene na smanjenje broja osoba koje se mogu okupljati u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom. U zatvorenim se prostorima tako sada može okupljati najviše 30 osoba, a one moraju imati potvrde o preboljenju, testiranju ili vakcinaciji, dok je na otvorenom dozovoljeno okupljanje oko 100 ljudi.

Kantonima unutar ovog entiteta ostavljena je mogućnost da sami procjenjuju stanje i eventualno uvode dodatne restrikcije.

U Republici Srpskoj nikakva nova ograničenja još nisu uvedena.

Hina

Advertisement
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement

Advertisement