Facebook i Instagram mogli bi biti ugašeni u Evropi

Društvene mreže Facebook i Instagram mogle bi biti ugašene širom Evrope, saopćeno je iz njihove matične kompanije Meta.

Problem je u evropskim propisima o podacima koji sprječavaju Metu, kompaniju koja se ranije zvala Facebook, da prenosi, pohranjuje i obrađuje podatke Evropljana na serverima u SAD-u, piše Euronews.

U svom godišnjem izvještaju američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze, finansijskom regulatoru, Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir i kompanija više ne mogne koristiti trenutni model sporazuma, vjerojatno morati otići s kontinenta.

Meta je navela da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa.
“​Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa”, stoji u izjavi.

Iz Mete je saopćeno da se oni nadaju novom sporazumu ove godine, ali ako to ne učini, naveli su da vjerovatno neće moći ponuditi u Evropi niz njihovih najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.

Meta je prije mogla koristiti okvir za prijenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravnu osnovu za obavljanje transatlantskih prijenosa podataka. Ali u julu 2020. Evropski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja zaštite podataka. Najviša pravna vlast EU ustvrdila je da standard ne štiti na odgovarajući način privatnost evropskih građana.

Iz Mete su kazali da nemaju apsolutno nikakvu želju niti se planiraju povući iz Evrope, ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali globalnim uslugama.

klix.ba

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button