Poveži se s nama

BiH

FBiH: Odobren prijem 49 radnika na određeno vrijeme u četiri rudnika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas dala saglasnost za zapošljavanje 49 radnika na određeno vrijeme u rudnicima Đurđevik, Zenica, Kreka i Gračanica Gornji Vakuf-Uskoplje, a koji posluju u sastavu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH).

Od navedenog broja na Đurđevik se odnosi 30 radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci, na Zenicu tri radnika na određeno radno vrijeme do 12 mjeseci, na Kreku šest radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci te na Gračanicu deset radnika na određeno radno vrijeme do 12 mjeseci.

Podsjetćamo, Vlada FBiH je na sjednici 23. decembra 2021. donijela zaključak kojim je zadužila sve rudnike, koji posłuju u sastavu EP BiH, da obustave sve konkursne procedure za prijem radnika.

Obaveza obustave konkursnih procedura odnosi se i na sve započete postupke za prijem, bez obzira da li se radi o prijemu u radni odnos na određeno ili na neodređeno radno vrijeme. Izuzetno, vlada može na zahtjev EP BiH i uz prethodno pribavljeno mišljenje entitetskog Ministarstva energije, rudarstva i industrije dati saglasnost za provođenje konkursne procedure i zapošljavanje za pojedino društvo iz Koncerna EP BiH.

U obrazloženju koje je dostavila Elektroprivreda, između ostalog, navedeno je u informaciji, jasno je da je riječ o radnicima koji su vezani za proces neposredne eksploatacije u jamskom proizvodnom pogonu te bi bez tih izvršioca proces proizvodnje bio otežan, saopćili su iz Vlade FBiH.

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

OGLAS
OGLAS

OGLAS
OGLAS