Poveži se s nama

BiH

Navršava se 8 godina od katastrofalnih poplava u BiH: Čini se da lekciju nismo naučili!

Ovih dana se obilježava osam godina od katastrofalnih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu i regiju pogodile sredinom svibnja 2014. godine.
Velike poplave uslijedile su nakon padalina koje su prešle rekorde zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja.

Samo u razdoblju od 48 sati (13.-14. svibnja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Hercegovine oko 150 l/m². Ekstratropska ciklona je izlila količinu kiše koja je uobičajena za više od tri mjeseca, na Srbiju, Hrvatsku, i Bosnu i Hercegovinu.

Iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Kakanj, Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

Ugroženo je bilo područje uz rijeku Savu.

Voda je u samo nekoliko minuta, 15. maja, poplavila šire područje Doboja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je 15. svibnja stanje prirodne nesreće, a Vlada RS-a je 17. svibnja proglasila izvanrednu situaciju na cijelom području RS-a.

Ljudske žrtve

Najmanje 21 osoba je poginula u poplavama, a na tisuće su evakuirane iz svojih domova.

Najviše ljudskih žrtava bilo je u Doboju gdje je pronađeno više leševa, a za neke se smatralo kako ih je rijeka Bosna donijela iz okolnih gradova. Žrtava je bilo i u Maglaju, Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Bratuncu, Srbcu, Žepču, Modriči, Sanskom Mostu…

Materijalne štete

Aktivirana su bila mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti. U prekidu su bile brojne komunikacije, porušeni su pojedini mostovi. Do nekih mjesta se moglo stići samo čamcima ili helikopterima. Pojedinci su pokušali zlouporabiti tešku humanitarnu situaciju, tako što su povećali cijene hrane i vode.

Centar za ukljanjanje mina upozorio je da je zbog poplava i klizišta došlo do pomjeranja pojedinih minskih polja koja su već ranije označena. Ugrožena su područja Doboja, Maglaja, Posavine i Unsko-sanske županije.

Poplave su nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavilo je izaslanstvo Europske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvješća o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

Precizna je procjena kako su štete dosegnule iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 2,04 milijardi eura.

Izvješće se temelji na procjenama različitih razina vlasti Bosne i Hercegovine provedenim uz potporu EU-a, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

Analiza je pokazala kako su poplavama koje su Bosnu i Hercegovinu pogodile od 14. do 19 svibnja najviše pogođeni privatni sektor, obiteljska mala, srednja i velika poduzeća, poljoprivredni proizvođači, te veliki broj građana.

U Federaciji BiH ukupne se štete i gubitci procjenjuju na 1,04 milijardi eura, za Republiku Srpsku iznos je 966 milijuna eura, te za distrikt Brčko 30 milijuna eura.

Humanitarna pomoć

U akciju pomoći poplavljenim područjima bila je uključena cijela BiH. Podršku su dale vjerske zajednice u BiH, sveučilišta, nogometni klubovi i njihovi navijači,

Humanitarnu pomoć prikupljali su Caritas BK BiH odlukom predsjednika mons. Franje Komarice, HO „Merhamet“ MDD, Crveni križ Federacije BiH, Rijaset IZ BiH.

Javno preduzeće Autoceste obavijestilo je da je za sve one koji prevoze pomoć, korištenje autoceste besplatno.

Vlada Norveške je odobrila 43 miliona norveških kruna (10 milion KM) za pomoć BiH i Srbiji.

U akciju pomoći uključila se i svjetski poznata zvijezda Angelina Jolie koja je donirala 50.000 dolara za stradale u BiH i Srbiji. Pomogli su i Zlatan Ibrahimović, švedski reprezentativac, Adnan Ćatić alias Felix Sturm svjetski prvak u boksu, Vincent Tan, vlasnik FK Sarajevo koji je odlučio donirati 225.000 KM.

Kampanja Dine Merlina

Ruža (svako ima nekoga da mu ruke pruža) je pjesma Dine Merlina sa 11. albuma Hotel Nacional. Glazbu i tekst potpisuje Dino Merlin, dok pored njega aranžman potpisuju Mahir Sarihodžić i Mahir Sulejmanović (Beat House). Pjesma je objavljenja 30. svibnja 2014. godine na službenoj web stranici Dine Merlina. Svrha objavljivanja pjesme bila je pomoći u prikupljanju sredstava za nastradale u poplavama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Video spot pjesme je urađen koristeći fotografije i snimke prirodne nesreće koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju. U video spotu urađenom u produkciji agencije Fabrika, korištene su fotografije Dine Kasala, Dejana Vekića i Velije Hasanbegovića, kao i video snimci BHT-a, HTV-a i RTS-a.

Iako nije planirano da Ruža bude prva pjesma koju je publika mogla čuti s Merlinovog novog albuma, upravo je Ruža izabrana kako bi potaknula mnogobrojnu publiku Dine Merlina u regiji da se uključi u akciju pružanja pomoći ugroženima.  U spotu su prikazani brojevi telefona Crvenog križa čijim su pozivanjem građani mogli dati svoj doprinos humanitarnoj akciji.

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

OGLAS
OGLAS

OGLAS
OGLAS