Poveži se s nama

BiH

Tuga koja ne prolazi: Prije 27 godina zločinci su na Kapiji ugasili 71 mladi život

Stravičan masakr na tuzlanskoj Kapiji dogodio se na današnji dan, prije 27 godina. Agresorska granata s Ozrena 25. maja 1995. godine ubila je 71 osobu, a ranila više od 150. Život su izgubili uglavnom mladi, a prosječna starost ubijenih bila je samo 23 godine.

Najmlađa žrtva zločina na Kapiji je Sandro Kalesić, koji je kada je ubijen imamo samo dvije i po godine.

Za ovaj zločin, pred Sudom BiH, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora. Tokom suđenja utvrđeno je da je Đukić naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi jer ima srbijansko državljanstvo. Sve to dodatno iritira porodice žrtava jer je on jedini pravosnažno osuđen za ovaj zločin, a nije iza rešetaka.

Odavanje počasti i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama rata planirano je za 9.30 sati na Slanoj Banji, dok će počast na Kapiji biti odata od 11 sati. U Tuzli će se večeras u 20.55 sati, kada je vrijeme pada granate na Kapiji, oglasiti sirene.

Zločin na Kapiji bio je i ostao najveća rana u historiji Tuzle i to se da osjetiti svakog 25. maja. Grad soli ovoga dana nije svoj. Sve je tiše. Šetnja gradskim ulicama toga dana nije šetnja nego samo prolazak, a odredište su Slana Banja gdje je sahranjena 51 od ukupno 71 žrtve i Kapija, gdje cvijeće i svijeće ispod stihova Maka Dizdara i onoga ko ne zna gdje je došao upozoravaju da pogleda, upita, sazna.

Faktor.ba

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.