Poveži se s nama

Zanimljivosti

Znate li šta zapravo znače oznake na dnu paste za zube

Da li ste se ikad zapitali što predstavlja kvadratić ili pravougaonik na dnu vaše paste za zube?

Dugo se mislilo da se radi o oznaci koja, ovisno o boji, predstavlja razinu štetnosti za čovjekovo zdravlje.

Naime, internetom je kružilo objašnjenje prema kojem je zelena boja kvadratića značila da se radi o prirodnom proizvodu, plava bi bila oznaka za prirodni medicinski proizvod, crvena prirodni i hemijski sastojci, a crna samo hemijski sastav.

Međutim, ništa od toga nije tačno. Stvar je puno jednostavnija. Naime ovi kvadratići predstavljaju optičke čitače i zahvaljujući njima mašine u proizvodnji znaju gdje je kraj ambalaže, odnosno količine koja se u njoj nalazi i to je mjesto gdje se tuba može prerezati i zatvoriti.

Andrijana Kovačić, dr. dent. med. spec. ortodoncije objasnila je šta zapravo znače ove oznake na dnu paste za zube.

“Na internetu se mogu pronaći članci u kojima svaka boja označava drukčiji hemijski sastav proizvoda, pa se tvrdi da su zelena prirodni sastojci paste za zube, crvena prirodni i kemijski sastojci u određenom omjeru, plava kemijski sastojci i lijekovi, a crna u potpunosti hemijski sastav, ali valja znati da takve oznake (kvadratići) stoje i na šamponima, kremama, kutijama. Ovaj tip oznaka na ambalažama proizvoda pakovanih u tube služe kako bi optički čitač strojeva znao gdje je kraj ambalaže, tj. gdje je kraj količine, te kad je tuba spremna za rezanje i zatvaranje – dakle nemaju veze sa sastavom proizvoda. A boja kojom su otisnute te oznake isključivo je jedna od boja koje se rabe u samom vizualu ambalaže (tube) i koja mora biti u kontrastu s podlogom na kojoj je otisnuta kako bi bila vidljiva mašinama”, kazala je.

Osim toga, zubne paste nisu jedini proizvodi koji imaju takve kvadratiće. Oni se nalaze na ambalaži losiona, krema za sunčanje, tetrapaku mlijeka ili kutijama sa žitnim pahuljicama.

klix.ba

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.