Poveži se s nama

BiH

Veliki kruzer uplovio u Neum

Veliki kruzer s nekoliko hiljada putnika uplovio je jutros u Neum i prvi je koji prošao ispod Pelješkog mosta, te najveći koji je ikad uplovio u to područje.

Radi se o brodu “Bolet” na kružnom putovanju od Bahama, koji je dugačak nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. Ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova.

Er Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, a dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta je 55 metara. Kapetan kruzera je Dubrovčanin Jozo Glavić.

Ploveći hotel se oko sedam sati usidrio u Neum i tu će biti narednih 14.

Daniela Matić predsjednik Opštinskog vijeća Neum, rekla je juče kako je najavljeno uplovljavanje kruzera “Bolet” u neumski akvatorijum nedopustivo.

“Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaliv znači automatsko ugrožavanje ekosistema te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu”, poručila je Matić u saopštenju za javnost.

Upozorila je kako bi eventualno zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od hiljadu putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

Dodala je kako podržava stav mještana Neuma koji su se usprotivili uplovljavanju kruzera “Bolet” te su najavili proteste.

BHRT

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.