Poveži se s nama

Kakanj

Završen Peti ciklus ekonomskog osnaživanja žena

Podjelom uvjerenja o uspješno završenoj edukaciji, krojenja, šivenja, zidnog tkanja i rada na alu-foliji, Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK), u petak 29.7.2022. godine završilo je Peti ciklus edukacija ekonomskog osnaživanja žena.

Prethodna tri mjeseca edukaciju krojenja i šivenja vodila je Senida Omerović, a zidnog tkanja i rada sa Alu folijom Naila Demir – Alić. Uvjerenja o uspješno savladanim vještinama uručila je predsjednica UŽOK-a Dinka Tepić. Peti ciklus edukacije završile su: Alija Karahodžić, Mersiha Ganić, Amra Sarač, Ilma Demir, Saudina Karzić, Merima Agičić, Selma Smolo, Rahima Škulj, Naida Kovačević, Eldina Vidić, Adna Šljivo, Alma Rahmanović, Nedžada Šemić, Lejla Šemić, Lejla Kubura, Kanita Alić, Veseljka Rodan, Janja Kolaković, Remzija Karamuja i Božana Radić.

Uvjerenja su dodjeljena u Maloj Sali Doma kulture, a svečanom činu prisustvovao je i načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević:

-Ovo je projekat kojeg sam naslijedio od svojih prethodnika i smatram ga jednom od najznačajnih poticajnih mjera Općine Kakanj prema ženama, kao majkama, suprugama, djevojkama, a onda i kao budućim poduzetnicama. Ovo je stepenica sa koje treba početi vaš individualni razvoj u narednom periodu. Neko će raditi za vlastite potrebe, za porodicu, neko će raditi za rodbinu, neko će se okušati u firmi zasnivajući radni odnos, a neko će osnovati i svoj obrt. U konačnici to i jeste cilj. Ako neko želi osnovati svoj obrt, ponovo je Općina Kakanj tu, koja može pomoći poticajnim mjerama sa finansiujskim sredstvima za početnu opremu, sredstva rada te za poreze i doprinose.

Voditeljica projekta Edina Lukić, posebno je istakla vrijedan rad svih polaznica tokom edukacije i doprinos Općine Kakanj u petogodišnjem kontinuitetu:

-Sa velikim zadovoljstvo pristupamo podjeli uvjerenja . Zaslužili ste ih jer ste ovu edukaciju kvalitetno iskoristile. Bile ste vrijedne i zainteresirane. Kada vidimo kakva generacija izlazi, ,onda osjećamo ponos. Na početku sam rekla do nas je ono što mi treba da vam damo, a do vas koliko ćete to ozbiljno shvatiti. Vi ste korisno upotrjebile sve ono što nam je podrškom omogućila Općina Kakanj. Zahvaljujem se Općinskom načelniku što u nama prepoznaju pravog partnera, s kojim mogu ozbiljno raditi i na kojeg mogu računati i u budućnosti.

Predsjednica Udruženja Dinka Tepić, je prije podjele uvjerenja, istakla:

– Ovo je održiva edukacija, jer se za pet godina pokazalo da imamo kontinuitet zato što žene nastavljaju privređivati. Neke su uspjele potpuno se osamostaliti u ekonomskom smislu, a neke privrjediti i uštedi vlastitim radom u svojoj porodici. Naš kontinuitet nije ovih pet godina, mi smo sa ekonomskim osnaživanjem počeli još prije 30 godina.

Podjeli uvjerenja o završenoj edukaciji prisustvovala je i Munevera Zečević, žena koja je prije više od tri decenije osnovala UŽOK i bila inicijator svih projekata kojim su se ekonomski osnaživale žene. N a tome se posebno zahvalio Općinski načelnik i srdačno je pozdravio te istakao njenu viziju o posvećenosti ženama, koja je opstala do današnjeg dana. U nastavku je rekao da će Općina Kakanj nastaviti podržavati ovu edukaciju:

– Ovo je projekat koji će i dalje biti finansiran od Općine Kakanj, a pored finansiranja edukacije i materijala, možemo zajedno sa UŽOK-om, za vas napraviti pismo preporuke ako pojedinačno aplicirate za rad u firmama. Bilo bi mi drago da u tome uspijemo. Nama nije cilj da na završenoj edukaciji stane priča, nego da nastavite raditi ovaj posao.

Dio radova nastalih tkanjem i obradom alu folije je kao poklon uručen Načelniku i njegovim saradnicima. Za neke od njih je rečno da bi mogli biti kakanjski suveniri pa je dogovoreno da se pristupi izradi veće količine ovih predmeta.

Adib Zekić

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.