Poveži se s nama

Kakanj

U organizaciji kompanije “Easter Mining” u Kaknju je održana tribina na temu “Odgovorno upravljanje prirodnim resursima”

U organizaciji kompanije “Easter Mining” u Kaknju je održana tribina na temu “Odgovorno upravljanje prirodnim resursima”. Tribini je prisustvovao veliki broj građana koji su imali i mnogo pitanja za predstavnike kompanije koja je zadnjih mjeseci u žiži interesovanja kakanjske javnosti zbog devastacije Mehorića.

Koji je cilj ove Javne tribine, govori izvršni direktor Eastern Mining-a Adnan Teletović

Predstavnica NGG “Park prirode Trstionica i Boriva” Hajrija Čobo iznijela je svoje viđenje onoga o čemu su izlagači govorili na Javnoj tribini:

U ime kompanije na tribini su o “Odgovornom upravljanju prirodnim resursima”, govorili predstavnici okolišnog tima kompanije i profesor hidrologije Esad Oruč i dr Šefket Goletić, nezavisni stručnjaci, kako su ih najavili organizatori tribine kompanija Eastern Mining.

“Pored studije uticaja na okoliš koja je urađena prema zahtjevima bosanske regulative, ova kompanija je uradila i internacionalnu studiju uticaja na okoliš” kazala je Vildana Mahmutović, voditelj odjela održivosti:

O istraživanjima koja su provedena na području Općine Vareš i da li će eksploatacija ruda u Varešu uticati na izvorište Bukovica, hidrolog Esad Oruč kaže:

Predstavnici Okolišnog tima kompanije i nezavisni stručnjaci govorili su o provedenim istraživanjima i studijama, vezano za kvalitet vode ali nisu dali precizne odgovore na pitanje kako će zaštititi vodu, konkretno izvorište Bukovice

Kada su u pitanju dozvole za rad u Mehoriću, eko aktivstica Hajrija Čobo kaže da ni Kompanija ni izvođači radova nisu imali nikakve dozvole za rad, ni od jedne nadležne institucije:

Sve u svemu, stav prisutnih je da tribina nije dala odgovore na pitanja na koja je trebala i koja su postavljali prisutni građani i eko aktivisti:

Ono što je svijetla točka svega je da su predstavnici Eastern Mininga na kraju priznali grešku i odgovornost za devastaciju prirodnog resursa Mehorić.

Ovaj izvještaj sa tribine završit ćemo stavom NVO “Alternative” u kojem se ističe da je dobro da smo započeli proces uključivanja javnosti u ovako važnim pitanjima.

“ Ostaje nam da budno pratimo sve što se dešava, prosuđujemo i reagujemo. Svima nam je jasno da je zaštita vode i Bukovice koju pijemo naš fokus i zajednička odgovornost”.

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.