Poveži se s nama

Svijet

Ubijen lider Al Kaide Ajman el Zavahiri

Lider “Al kaide” Ajman el Zavahiri ubijen je u vazdušnom napadu američke vojske, potvrdio je predsjednik SAD DŽozef Bajden.

On je tokom obraćanja naciji rekao da je američka vojska u subotu, 30. jula, po njegovom naređenju izvršila vazdušni napad u avganistanskoj prijestonici Kabulu i da je u tom napadu ubijen emir “Al kaide”.

Bajden je naglasio da su SAD od ranije ove godine znale gdje se nalazi Zavahiri, ali da su, navodno, čekale do prošle sedmice, nakon što je stiglo obavještenje da su uslovi “optimalni” i poslije pažljivog pregledanja jasnih i uvjerljivih dokaza o lokaciji lidera terorističke grupe, kako bi se odobrio napad u kojem bi se on “jednom za svagda uklonio sa bojnog polja”, javio je “Sputnjik”.

Zavahiri, koji je porijeklom Egipćanin, predvodio je “Al kaidu” otkako je pogubljen čuveni lider Osama bin Laden 2011. godine. Ministarstvo pravde SAD optužilo je Zavahirija da je igrao glavnu ulogu u planiranju terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 Amerikanaca.

O Zavahiriju…

Zavahiri je bio Al Kaidin vođa te stariji vođa terorističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskom istoku. Egipćanin Zavahiri je bio drugi i posljednji emir Egipatskog islamskog džihada, često je nazivan i desnom rukom Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao pravi mozak Al Kaide.

Zavahiri, egipatski hirurg za čiju je “glavu” SAD nudio 25 miliona dolara, pomogao je koordinirati napade 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi. Posljednjih godina nekoliko se puta šuškalo o Zavahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja, piše CNN.

Rođen 1951., Zavahiri je odrastao u bogatoj četvrti Kaira u Egiptu, kao sin istaknutog liječnika i unuk poznatih naučnika. Njegov djed, bio je imam na Sveučilištu al-Azhar u Kairu. Njegov praujak, Abdel Rahman Azam, bio je prvi tajnik Arapske lige.

Zavahiri je bio zatvoren zbog svoje umiješanosti u atentat na egipatskog predsjednika Anvara Sadata 1981. godine. U to vrijeme Zavahiri, mladi ljekar, već je bio predani terorist koji je godinama kovao urotu da svrgne egipatsku vladu.

On je postao vođa Al Kaide nakon što su američke snage ubile bin Ladena 2011. godine. Bio je stalno u pokretu nakon što je započela invazija na Afganistan pod vodstvom SAD-a nakon napada 11.septembra . U jednom je trenutku za dlaku izbjegao američki napad na krševito, planinsko područje Tora Bora u Afganistanu, napad u kojem su mu poginuli žena i djeca.

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.