Poveži se s nama

Lifestyle

Smanjuju rizik od dijabetesa: Ovih pet namirnica snižavaju šećer u krvi

Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerovatnije da će neki sastojci izazvati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.

Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osjećate dobro, regulirajući raspoloženje, koncentraciju i nivo energije.

Srećom, postoje brojni načini na koje možete da držite šećer pod kontrolom, pri čemu je prehrana dugoročno neophodna za održavanje nivoa glukoze.

Ugljikohidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se vare, što dovodi do povećanja nivoa šećera.

Svako je tijelo jedinstveno po tome kako na njega utječe hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja nivoa glukoze nakon unosa ugljikohidrata.

Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilan nivo šećera u krvi, nema puno sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.

Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utječu na nivo glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osjećate stabilnije.

Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utječe na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu prehranu možete raditi na održavanju.

– Ako su nivoi glukoze povišeni zbog unosa određenog ugljikohidrata, to možete smanjiti kretanjem tijela ili meditacijom – objašnjava nutricionistkinja Dana James.

Također možete uzeti jabukovo sirće prije obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu – dodaje.

Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.

– Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok također će usporiti glikemijski odgovor – dodaje James.

Proteini

Opće je poznato da je uključivanje proteina u prehranu sjajan način da podstakne mišiće i energiju, a također su izvrsni i za održavanje nivoa šećera u krvi.

– Prehrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš inzulin – objašnjava doktorica integrativne medicine Bindiya Gandhi.

Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, čija sjemenke i mahunarke.

Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljikohidratima pokušajte uključiti porciju proteina na tanjir radi regulisanja šećera u krvi.

– Dodavanje životinjskih bjelančevina u obrok najviše će pomoći da se priguši odgovor na glukozu. Primjera radi, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvest će niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom – objasnila je Gandhi.

Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u posudu žitarica snizit će se glikemijski skok u krvi.

Vlakna

Vlaknasta hrana u cjelini je odlična za tijelo, ali dodatni bonus je što također može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

– Vlakna vas drže sitim i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Prehrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili holesterola kod dijabetičara – objašnjava Gandhi.

Predlaže da u prehranu uključite čija i lanene sjemenke, mahunarke ili bilo koje lisnato povrće.

Piskavica

Ako volite kuhati sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži nivoa šećera u krvi. Iako Gandhi napominje da nije idealna za dojilje jer može utjecati na količinu mlijeka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj prehrani.

– Prehrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni holesterol i trigliceride – objašnjava ona.

Pokušajte je dodati u svoje pečeno povrće, domaće umake za tjesteninu ili čak supe za slatki i orašasti ukus s prednostima reguliranja šećera.

Cimet

Još jedan odličan začin za održavanje nivoa ovih vrijednosti u krvi je cimet.

Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu prehranu i način života.

Lako ga je uključiti u prehranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smoothie bogat vlaknima kako biste održali stabilan nivo energije i izbjegli skokove glukoze.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće uz obroke može pomoći u reguliranju skokova glukoze i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

– Sirće se često reklamira kao pomoć u mršanju, kao i u ravnoteži šećera. Redovno konzumiranje pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim holesterolom – objašnjava Gandhi.

Izvor: Faktor

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

OGLAS
OGLAS

OGLAS
OGLAS