Mogu li se očekivati promjene u politikama koje će provoditi novoizabrane stranke

Poznato je ko ima najviše mandata u državnom i entitetskim parlamentima i koje partije su osvojile poslanička mjesta. Mogu li se očekivati bilo kakve promjene u politikama koje će provoditi?

Najveći broj glasova za Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine dobili su SDA, SNSD i HDZ BiH. SDA će imati osam zastupnika. Slijedi SNSD sa šest, SDP-u će pripasti pet mjesta, a HDZ-u BiH četiri. Ostalih 11 stranaka dobile su po jednog, dva ili tri zastupnika.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, SNSD osvojio je najviše glasova za budući sastav, imat će 29 zastupnika. Pokret za državu imat će pet zastupnika, za razliku od tri u prethodnom mandatu. SDS će imati 13 zastupnika. U entitetski parlament ušlo je još devet stranaka.

U Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ulaze sa najviše mandata: SDA 26, SDP BiH sa 15 mandata, a isto toliko će imati i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH. DF će imati 12 zastupnika, ostale stranke imat će sedam ili manje.

U državni parlament ulaze neke stranke prvi put, kao što su NiP i Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, te Za pravdu i red.

Koliko se mogu očekivati promjene?

VILDANA SELIMBEGOVIĆ, glavna urednica “Oslobođenja”

“Na primjeru Federacije BiH gdje zaista imate ozbiljan skok NiP-a i stranke koju vodi Fuad Kasumović. Govorimo o strankama koje su, uvjetno rečeno, nastale od SDA što u konačnici zapravo ne daje nadu da ćemo pričati o nekoj drugoj vrsti politike. Da se razumijemo, ne mislim ništa loše time ni o NiP-u ni o stranci na čijem je čelu Fuad Kasumović, ja govorim o ideološkoj politici, govorim isključivo o strankama koje baštine tu nacionalnu politiku i osvajaju birače i na njoj skupljaju glasove”.

Selimbegović podsjeća na nedavnu, kako je rekla, savršenu ponudu Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu da ispuni osam uslova da bi zemlja ubrzano krenula ka Evropskoj uniji.

VILDANA SELIMBEGOVIĆ, glavna urednica “Oslobođenja”

“Imamo toliko posla, od njih bi bilo sasvim dovoljno da to isporuče da krenemo u pregovore, a da onda mi tražimo dalje da nam što prije daju evropske standarde i to bi od njih bilo više nego dovoljno”.

Pred do sada javnosti poznatim zastupnicima, ali i onim koji prvi put sjedaju u parlamentarne klupe mnogo je posla, a svoja obećanja imaće priliku ispuniti naredne četiri godine, ako preuzmu mandate na vrijeme.

BHRT

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button