Treba li prati novu odjeću prije prvog nošenja? Evo šta kažu stručnjaci

Iako sigurno jedva čekate odmah obući novu majicu ili pantalone nakon kupovine, radije se strpite te obavezno operite odjeću prije prvog nošenja. Stručnjaci upozoravaju kako nošenje nove odjeće prije pranja može dovesti do ozbiljnih problema s kožom od kojih neki mogu postati i hronični. Kada odjeću tek kupite u dućanu, možda vam izgleda čista i spremna za nošenje, ali zapravo bi mogla biti štetna za vaše zdravlje zbog toksina koji se nalaze u njoj.

Lee W. Johnson, osnivač firme za mušku odjeću Old Bull Lee, objašnjava kako se većina tvornica za proizvodnju odjeće nalazi u urbanim industrijskim područjima gdje je zrak u većini slučajeva vrlo upitne kvalitete.

“Mnogo industrijskih zagađivača leti u zraku i mogu se taložiti na odjeći prilikom proizvodnje. Odjeća koju kupujete tako vam možda izgleda čisto, ali na njoj se može nalaziti mnogo nevidljivih tvari koje su itekako štetne za vaše zdravlje”, upozorava. Neke od tih štetnih hemikalija su olovo, formaldehid i kancerogene sintetičke boje.

Dermatologinja Azadeh Shirazi također poziva potrošače na oprez s kinolinom, štetnom kemikalijom koja se u visokim koncentracijama često nalazi u poliesteru, a može uzrokovati alergijski dermatitis te je povezana s povećanim rizikom od karcinoma.

Utjecaj toksina iz odjeće

Doktorica Loretta Ciraldo u svojoj ordinaciji često viđa pacijente s alergijskim kontaktnim dermatitisom koji se pojavljuje u obliku crvenog osipa praćenog svrbežom, a uzrokovan je upravo direktnim kontaktom s određenom tvari. Ističe kako znojenje i trenje koje nastaje nošenjem uske odjeće, kao što je naprimjer odjeća za vježbanje, mogu doprinijeti oslobađanju tvari koje izazivaju kožne alergije.

“Takve tvari se skidaju s vodom. Na isti način na koji se skidaju u veš mašini, također se skidaju pod djelovanjem znoja našeg tijela”, upozorava i dodaje kako upravo pranje nove odjeće prije nošenja sprječava ovu pojavu.

Problem je što takve tvari nisu vidljive, tako da nećete nužno primijetiti da su s odjeće prešle na vašu kožu, a osim osipa praćenog svrbežom, simptomi ponekad mogu biti samo svrbež bez osipa i obrnuto. Shirazi dodaje kako se alergijski kontaktni dermatitis može pojaviti i u obliku hiperpigmentacije, a najčešće ga kod pacijenata viđa na području pazuha, prepona, pojasa ili ispod grudi.

“Dio odjeće se može čvrsto prilijepiti između kožnih nabora. Tada nema strujanja zraka između kože i odjeće, zbog čega hemikalije postaju još reaktivnije u dodiru s kožom”, upozorava. Dodaje da se reakcija na toksine iz odjeće ne mora odmah pojaviti, već se često događa odgođena reakcija koja se ne vidi prvi dan, nego nekoliko dana kasnije i može trajati sedmicama.

fokus.ba

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button