Peradarstvo u Bosni i Hercegovini na koljenima, traži se pomoć države

Peradari u Bosni i Hercegovini zatražili su hitnu pomoć institucija zbog, kako su istakli, alarmantnog stanja u ovoj oblasti. Upozorili su na prekomjeran uvoz i ogromna poskupljenja koja, u kombinaciji sa niskim podsticajima, usložnjavaju proizvodnju jaja i pilećeg mesa u našoj zemlji.

Zbog porasta troškova proizvodnje koji su za godinu dana skoro udvostručeni, Neđeljko Koković iz Amajlija bio je prinuđen da ovog ljeta zatvori svoju malu farmu koka nosilja.

Neđeljko Koković, Amajlije

“Cijene su otišle strahovito gore, u tom momentu je hrana otišla skupo gore, nisam se mogao snaći veliki su troškovi bili. Jednostavno, veliki su troškovi bili, morao sam otići uzeti neki kredit i hranu da bih to mogao sve zatvoriti.“

Procjene Udruženja peradara su da je do sada ugašeno oko 30% farmi u BiH. Zbog nezavidne situacije u ovom sektoru, zatražena je hitna reakcija nadležnih.

PREDRAG MILIČIĆ, predsjedavajući koordinacionog odbora peradara BiH

“Ljudi nisu mogli izdržati nesklad između visokih cijena inputa i relativno skromnih cijena krajnjih proizvoda. Imamo značajna odstupanja u podrškama, na istom ekonomskom prostoru, u nekim kantonima u FBiH preko marku, a u RS je 30 feninga, a nastupamo na istom prostoru“.

Stanje u ovom sektoru dodatno je usložila loša godina i niski prinosi žitarica, kažu u kompaniji „Rakić“, koja godišnje proizvede oko 40 miliona konzumnih jaja koje plasira najviše na domaće tržište.

JOVAN RAKIĆ, zamjenik direktora firme „Rakić komerc“ Bijeljina

“U odnosu na vrijeme prije 12 mjeseci troškovi proizvodnje su se udvostručili. Ajde što je manji prinos i što su žitarice bile vlažnije, već što su one oboljele. Desio se podbačaj i kod ratara i taj se podbačaj prebacio i na nas koji koristimo te žitarice kao osnovni input“.

Zbog svega toga, peradari nisu optimisti, pa najavljuju da se u narednoj godini mogu očekivati poskupljenja, čak i nestašice.

JOVAN RAKIĆ, zamjenik direktora firme „Rakić komerc“ Bijeljina

“Moramo biti spremi na to da će nam police biti ponekad i prazne, ali i da će cijene morati da isprate rast troškova proizvodnje“.

PREDRAG MILIČIĆ, predsjedavajući koordinacionog odbora peradara BiH

“Oobzirom da bilježimo padove kapaciteta i da se znatno manje useljava farmi ništa nije nemoguće“.

z Udruženja peradara izrazili su nadu da će nadležni riješiti i problem prekomjernog uvoza pilećeg mesa koji je za 1000 tona veći nego ranijih godina, a posebno uvoz smrznutog filea iz Turske koji se, umjesto za preradu, prodaje kao svježi proizvod kupcima.

Bhrt

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button