Studenti Medicinskog fakulteta UNZE nizom aktivnosti obilježavaju “Plavi novembar”

Mjesec novembar je mjesec obilježen promocijom zdravlja kod muške populacije i edukacijom stanovništva o karcinomu prostate i karcinomu testisa.

Na svjetskom nivou organiziran je kroz pokret: „Movember“ koji se pored predavanja i edukativnog programa obilježava puštanjem brkova kod muškaraca.

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i ove godine na prigodan i simboličan način organiziraju i realiziraju projekat pod nazivom: „Plavi novembar“, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane i Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSa.

U sklopu navedenog projekta planirane su i pripremljene brojne aktivnosti edukativnog i zabavnog karaktera, posebno usmjerene ka mlađoj populaciji, te edukaciji mladih muškaraca o karcinomu testisa, etiologiji, patologiji, razvoju bolesti, njenim kliničkim manifestacijama, metodama dijagnostike, liječenja, tretmana i svakako stope preživljenja i važnosti ranog otkrivanja.

„Zenički dani prevencije-Plavi novembar“ će se realizirati u periodu od 16.11.-17.11.2022. godine.

Planirane aktivnosti projekta navodimo u nastavku:
Srijeda, 16.11.2022. godine:

– Od 12:00 do 14:00 edukacija ciljnih skupina uz promotivni info pult u Tržnom centru Džananović u Zenici;

– Predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti onkologije i radiologije u saradnji sa studentima VI godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici koja će se održati u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici sa početkom od 19:00 sati.

Četvrtak, 17.11.2022. godine:

– Turnir u malom nogometu s vrijednim nagradama za najbolje;

– EDOTEKA – Atrakcija mladih Zeničana tokom koje će se prirediti set pitanja usmjerenih ka tematici projekta.

Na ovaj način kroz edukativan sadržaj, ali i prigodne zabavne aktivnosti nastoji se probuditi svijest kod mladih muškaraca o važnosti brige za vlastito zdravlje.

zenit.ba

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button