Sekretarijat Bernske Konvencije pri Vijeću Evrope prihvatio tužbu eko-aktivista iz Kaknja

“Kao što je to cilj Konvencije, tako je i naš cilj da se divlje vrste – životinjske i biljne, kao i njihova staništa zaštite, ali isto tako i da se poštuju domaći pravni propisi kao i međunarodni propisi čija potpisnica je i Bosna i Hercegovina.”, navode iz neformalne grupe građana “Park prirode Trstionica i Boriva”, u saopštenju za javnost koje prenosimo u cjelosti.

Nakon višemjesečne borbe protiv devastacije prirode na području opština Kakanj i Vareš i ugrožavanja životne sredine, pitke vode, prirodnih staništa životinja u području koje je svim relevantnim dokumentima predviđeno za zaštitu bilo kao vodozaštitna zona ili kao (citat): „strogi rezervat prirode“, a sve zbog koncesija izdanih stranom investitoru u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina (cinka, olova, barita, srebra, zlata, kobalta, ali i popratnih metala: žive, arsena, talijuma), ova neformalna grupa građana koja broji više od 3000 članova je prinuđena poduzeti sve raspoložive mjere kako bi zaštitila živi svijet (uključujući i ljudske živote) na ovom području.

Iz tog razloga je naša aktivistica Hajrija Čobo uložila tužbu protiv Bosne i Hercegovine Sekretarijatu Bernske Konvencije pri Vijeću Evrope na dan 20.10.2022.

Tužba je u cijelosti prihvaćena od strane Sekretarijata i na dan 22.11.2022. je upućena tuženoj strani na odgovor koja ima rok do 15.7.2023. da se izjasni o navodima iz tužbe.

Smatramo da je izdavanjem ovakve koncesije u ovu svrhu i na ovom izuzetno vrijednom i biodiverzitom bogatom, ali i osjetljivom području Bosna i Hercegovina prekršila više članova Konvencije i time ugrozila opstanak vrlo rijetkih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Kao što je to cilj Konvencije, tako je i naš cilj da se divlje vrste – životinjske i biljne, kao i njihova staništa zaštite, ali isto tako i da se poštuju domaći pravni propisi kao i međunarodni propisi čija potpisnica je i Bosna i Hercegovina.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button