Ćelavi ibis stigao do EUFOR-ove baze Butmir, mjesec dana svako jutro dolazi na isto mjesto

Neobična ptica ćelavi ibis, koja je u ovom dijelu Evrope izumrla još u 17. vijeku, snimljena je nedavno u EUFOR-ovoj bazi Butmir u Sarajevu.

Jedan vojnik EUFOR-a javio se našoj redakciji rekavši da neobična ptica ćelavi ibis, koju, kako kaže, u Njemačkoj zovu Waldrapp, već mjesec dana svako jutro dolazi u njihov kamp.

Podsjećamo, slična ptica snimljena je u novembru u sarajevskom naselju Grbavica, a nakon toga i u naselju Otoka.

U BiH je ova vrsta price prvi put viđena u novemru 2021. godine u okolici Cazina.

Ranije su iz organizacije za zaštitu životne sredine “Bentornato Ibis” iz Toscane u Italiji, koja prati kretanje ove iznimno rijetke vrste ptica, kojih je, prema njihovim istraživanjima, na svijetu preostalo još svega oko 300.

“Nova je stigla do Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u blizini Cazina, a točna lokacija dostupna je u besplatnoj aplikaciji Animal Tracker. Pomozite nam da ga držimo na oku i podijelite ovaj apel”, kazali su iz ove organizacije još u novembru 2021. godine.

Nije poznato da li je i posljednjem slučaju iz EUFOR-ove baze u Butmiru u pitanju isti primjerak ove neobične ptice, no s obzirom na njihovu brojnost, sve su prilike da je prošlogodišnji gost Bosnu i Hercegovinu izabrao za svoj novi dom.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button