Hrvatska ima ponudu za radnike McDonald’sa iz BiH

Nakon što je Bosna i Hercegovina ostala bez restorana brze hrane svjetskog brenda McDonald’s jer je domaća kompanija izgubila licencu, za radnike koji su ostali bez posla stiže ponuda iz susjedne Hrvatske.

Naime, kako su za N1 odgovorili iz kompanije Globalna hrana koja je vlasnik franšize za McDonald’s u Hrvatskoj, a koja ima preko tri hiljade uposlenih, prijave radnika koji su radili u bh. kompaniji koja je bila nosilac dozvole ovog svjetskog lanca su itekako dobrodošle.

-– U McDonald’su Hrvatska svi kandidati imaju jednaka prava na zaposlenje, s obzirom na kvalifikacije i trenutnu potražnju za djelatnicima. Baš zato ćemo svaku potencijalnu prijavu zainteresiranih kolega iz Bosne i Hercegovine uzeti u obzir te im pri tome pomoći u rješavanju radnih dozvola – rečeno je za N1.

Ono što sve interesuje su finansijski uslovi.

– Prosječna neto plaća za početnu poziciju iznosi oko 930 eura, a osiguravamo i kontinuiranu edukaciju, treninge te fleksibilno radno vrijeme – objasnili su.

Podsjećamo, javnost u BiH nikada nije zvanično dobila informaciju zbog čega su zatvoreni restorani McDonald’sa u našoj državi izuzev što je jedino poznato da kompanija koja je bila nosilac franšize nije plaćala kiriju za prostor u centru Sarajeva austrijskoj banci.

Sarajevsko javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” saopćilo je firma koja je bila nosilac franšize McDonald’sa duguje više od 12.000 KM na osnovu računa za vodu i odvodnju.

Poslovanjem McDonald’sa odnosno firme koja je imala franšizu bavili su se i evropski mediji.

– Kap koja je prelila čašu u američkom sjedištu vjerovatno je bio direktorov službeni automobil. Ihtijarević se počastio ni manje ni više nego Bentleyjem kao vozilom. Navodno je iznajmio engleski luksuzni automobil o trošku McDonald’sa – piše “Kleine Zeitung”.

Za N1 su ekonomisti ranije navodili razloge zbog čega je oduzeta licenca za McDonald’s i kakva se time poruka šalje ostalim stranim investitorima koji, kako tvrde, traže političku i pravnu stabilnost koje očito u BiH nema.

N1

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button