U ZDK za sedam dana potvrđeno 25 novih slučajeva koronavirusa

U Zeničko-dobojskom kantonu je u periodu od 16. do 22. januara potvrđeno 25 novih slučajeva koronavirusa, što čini dnevni prosjek od četiri slučaja.

Sedmicu ranije ukupan broj pozitivnih je bio 28, a sedmicu prije toga 41 – navodi se u informaciji o epidemiološkoj situaciji koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Prema podacima INZ-a, do sada je testirano ukupno 139.903 uzorka, a virus SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 39.172 osobe.

U proteklih šest sedmica prijavljeno je osam smrtnih ishoda, od kojih jedan u zadnjoj sedmici, a radi se uglavnom o osobama starije životne dobi sa komorbiditetima. Tako ukupan broj smrtnih ishoda zaključno s 23. januarom iznosi 1.774.

U bolničkim ustanovama na dan 22. januar bilo je hospitalizirano 11 pacijenata.

Krizni štab je zaključio da svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta korona virusa i dalje zadržavaju trend niskih vrijednosti te da je aktivnost virusa sa trenutno predominirajućim podvarijantama još uvijek na niskom nivou, ali je očigledno da virus i dalje predstavlja opasnost za ranjive grupe.

– Zbog toga i zbog niske provakcinisanosti protiv korona virusa te predominacije podvarijanti Omikron soja virusa BQ.1 i xBB.1.5, zajedno sa povećanom aktivnošću gripe i drugih akutnih respiratornih infekcija, neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije i pravovremeno reagovanje na moguće promjene – zaključio je Krizni štab.

Krizni štab je izvršio raspodjelu zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu 3.850 antigenskih testova za koronavirus doniranih od Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Krizni štab je usvojio prijedlog naredbi s epidemiološkim mjerama, koje će biti upućene na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button