Trakić: Penzioneri će dobiti uvećane januarske penzije za 11,1 posto

Usvajanjem Budžeta FBiH za ovu godinu stekli su se uvjeti za povećanje penzija od 11,1 posto u Federaciji BiH.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, januarske penzije će biti uvećane, a čija isplata počinje 6. februara.

– Mi smo dobili informaciju kako će Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje sve pripremiti za povećanje januarskih penzija, a preduvjet je bio usvajanje Budžeta FBiH za 2023. godinu. Penzioneri će dobiti ček za penziju i poseban ček na kojem će biti povećanje od 11,1 posto. Isplata počinje svakog petog u mjesecu, ali s obzirom na to da je 5. februar nedjelja, isplata počinje prvog radnog dana, a to je ponedjeljak, 6. februar. Svako sebi može izračunati za koliki iznos novca mu je povećana penzija – kazao je Trakić za Faktor.

Primjera radi, 11,1 posto povećanja na najnižu penziju koja iznosi 445 KM je 49,3 KM.

– Nakon ovog povećanja ostaje nam redovno usklađivanje penzija koje je 15. aprila. S obzirom na to da je sadašnje povećanje penzija akontativno, preostaje nam redovno usklađivanje penzija od nekih 3,9 posto i tu će ići retroaktvno razlika od januara. Pojašnjenja radi, u ovoj godini je planirano povećanje od 15 posto, i ovih 11,1 posto je uzeto od tih 15 posto, tako da nam ostaje usklađivanje 15. aprila ove godine za 3,9 posto – govori Trakić.

Ranije je u Zavodu PIO rečeno kako će moći sve pripremiti za januarsko povećanje penzija ukoliko se usvoji Budžet FBiH za ovu godinu.

U Federaciji je više od 430.000 penzionera. Najniža penzija je 445 KM, zagarantovana je 531,86 dok je najviša 2.174,48 KM.

Faktor.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button