Najnoviji zvanični podaci: Broj mrtvih u potresima u Turskoj porastao na 1.762

Prema najnovijim informacijama, koje je saopćila Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD), broj poginulih u zemljotresima porastao je na 1.762 osobe, dok je 12.068 osoba povrijeđeno. Prema podacima kojima raspolaže AFAD do sada je prijavljeno da je srušeno 5.606 zgrada.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca, izjavio je da su na pogođena područja do sada upućena 602 vozila hitne pomoći, dva aviona hitne medicinske službe, 187 pripadnika Nacionalne medicinske službe (UMKE) te 2.256 pripadnika hitne medicinske službe.

U Kahramanmarasu, epicentru jutrošnjeg razornog zemljotresa, počelo je postavljanje blizu 5 hiljada šatora za boravak pogođenog stanovništva.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je zbog razornih zemljotresa u kojima su poginule stotine ljudi, u toj zemlji proglašena sedmodnevna nacionalna žalost nakon čega su zastave spuštene na pola koplja.

U akcije spašavanja uključeno je preko 3 hiljade turskih vojnika, kao i 15 hiljada volontera AFAD-a. Iz srušenih zgrada do sada je spašeno 6.445 osoba.

Osim Turskog crvenog polumjeseca, brojne humanitarne organizacije iz zemlje, stigle su u gradove pogođene zemljotresom.

Podsjetimo, razoran zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros u 4:17 po lokalnom vremenu, južne provincije Tursle i sjeverne pogranične regije Sirije.

Potres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turske naročito u provinciji Kaharamnaraša, Hataya, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana ali i u gradovima pogranične regije Sirije: Idlib, Halep, Hami, Latakiji, Raqqai.

Prema podacima AFAD-a, epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom gradu Kahramanmarasu, nakon čega je zabilježeno još 130 naknadnih podrhtavanja.

U poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, prema podacima AFAD-a, Turksku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru. Epicentar novog zemljotresa zabilježen je u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button