Koraci lokalnih zajednica BiH na putu EU integracija

Danas je u Kulturno-sportskom centru u Kaknju održan prvi interaktivni promotivno-edukativni događaj „EUpoznajemo“, s ciljem promovisanja vrijednosti Evropske unije i razumijevanja brojnih prednosti koje EU integracije imaju za građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Događaj je otvoren svećanim obraćanjem načelnika općine Kakanj, Mirnesa Bajtarevića, te predstavnice Delegacije Evropske unije u BiH Dženane Hodžić.

„Zahvalni smo organizatorima ovog jedinstvenog događaja koji itekako doprinosi u razvoju lokalnih zajednica, poboljšanju života naših sugrađana i sugrađanki, te boljoj pripremi ka putu EU integracija gdje Bosni i Hercegovini već odavno i jeste mjesto.“ – istakao je načelnik Bajtarević.

Događaj je obuhvatio dva važna predavanja o ulozi lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i javnih institucija u procesu EU integracija, te vrstama fondova na putu prema Evropskoj uniji, i panel diskusiju „Naša zajednica na putu u EU – kapaciteti, prilike i izazovi“, u kojoj su govorili/le predstavnici nevladinih organizacija i civilnog sektora Maksuma Topalović, NVO Alternative, Aldin Čatić, Razvojni centar općine Kakanj, Emina Mušija, Centar za promociju civilnog društva, Meliha Gekić, Udruženje „SARA“ predstavnici/e lokalnih vlasti, javnih institucija i medija u Bosni i Hercegovini.

„Bosna i Hercegovina će biti zemlja članica Evropske unije, kojom brzinom, to zavisi od nas, od institucija i rezultata  na putu reformi. Ono što mi želimo reći jeste da je Evropska unija najveći partner Bosne i Hercegovine, najveći ulagač, najveći donator i da pomaže privrednom razvoju ove zemlje.“ – istakla je predstavnica DEU u BiH, Dženana Hodžić.

Atmosferu praćenu događajem upotpunili su učenici i učenice OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj, priredbom „Moj svijet!“ i dječaci i djevojčice iz vrtića „Pčelica i med“ priredbom „Evropa čeka nas!“

Događaj je organizovan u sklopu istoimenog projekta „EUpoznajemo“, koji finansijski podržava Evropska unija putem Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button