Bivšoj šefici Službe za prodaju BH Telecoma u Zenici četiri godine zatvora zbog nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja

Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni sud u Zenici, dana 15.03.2023.godine, usmeno je objavio osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Maglić Alme, zbog krivičnih djela Nesavjestan rad u službi iz člana 387.st.2. u vezi sa stavom 1. KZ FBIH i Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.st.3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, kojom je optuženoj za krivično djelo Nesavjestan rad u službi iz člana 387.st.2. u vezi sa stavom 1. KZ FBIH, utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine, a za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.st.3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri).

Sud je optuženu u pogledu pričinjene štete, obavezao da štetu iz optužnice naknadi oštećenom „BH Telecomu“ d.d. Sarajevo solidarno sa osuđenim Žunić Mugdinom, Dilaver Vernesom i Šehagić Taibom shodno presudi kojom su isti pravosnažno osuđeni, kao i izrekao mjeru zabrane obavljanja dužnosti „šefa Službe za prodaju“ od 2 (dvije) godine.

Podsjećamo da se Maglić Alma tačkom 1. optužnice teretila da, kao Šef Službe za prodaju u Sektoru za prodaju i podršku u DD BH Telecom Sarajevo, Direkcija Zenica, svjesnim kršenjem odredaba internih propisa BH Telecoma, očito nesavjesno postupila u vršenju svojih dužnosti, svjesna da će njenim takvim očito nesavjesnim postupanjem nastupiti imovinska šteta za DD BH Telecom Sarajevo, na što je i pristala, na način da svjesno nije vršila nadzor i kontrolu nad radom Službe za prodaju, tj. nije poduzela mjere u organizaciji poslova distribucije vrijednosnica BH Telecoma Direkcije Zenica, iz magacina C428 (ULTRA kartice za punjenje/start pakete), te nije vršila analizu poslova distribucije vrijednosnica i provjeru izvještaja o prodaji distributera, zbog kojeg je njenog očito nesavjesnog postupanja u vršenju dužnosti, nastupila imovinska šteta za „BH Telecom“ d.d. Sarajevo u iznosu od 1.228.053,80KM.

Tačkom 2. optužnice, Maglić Alma se teretila, da je u istom svojstvu prekoračila službena ovlaštenja tako što je, svjesno, bez znanja i pismenog ovlaštenja od strane Nadzornog odbora navedenog Društva, samostalno poduzimala radnje na otpisu dijela potraživanja DD BH Telecom Sarajevo, Direkcija Zenica prema „Trafik“ d.o.o. Kakanj u iznosu od 105.000,00 KM, naređujući i zaposlenicima D.V. i Ž.M. da izvrše storniranje isporuke kupljenih i plaćenih vrijednosnica u određenoj količini i vrijednosti prema „Unimedia“ d.o.o. Gradačac, te istovremeno izvrše fiktivni povrat vrijednosnica u istoj količini i vrijednosti sa zaliha distributera „Trafik“ d.o.o. Kakanj na skladište Društva, na koji način je pribavila protivpravnu imovinsku korist pravnoj osobi „Trafik“ d.o.o. Kakanj u iznosu od 105.000,00 KM i istovremeno prouzrokovala imovinsku štetu Dioničkom društvu „BH Telecom“ Sarajevo u navedenom iznosu.

Podsjećanja radi, optužena je u ranijem prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Zenici, bila osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina, koja je ukinuta presudom Vrhovnom suda F BiH i vraćena na ponovni postupak.

Napomena: „Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

zenicablog.com

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button