OneWeb pokreće globalni internet i postaje konkurencija Starlinku

Američku kompaniju OneWeb dijeli jedno lansiranje od toga da ima dovoljan broj satelita u orbiti kako bi pokrila cijelu Zemlju svojom internet uslugom. Jednom kada OneWeb bude spreman, Starlink Elona Muska neće biti jedini koji nudi takvu uslugu.

OneWeb i Starlink konstelacije satelita nalaze se u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO) umjesto konvencionalne geostacionarne orbite (GEO). Niža visina LEO satelita pomaže u smanjenju latencije ili kašnjenja koje nestaje dok podaci pređu put preko mreže. Niža latencija znači bržu internet konekciju, stabilnije videopozive i drugo.

Prošle sedmice je OneWeb lansirao 40 satelita i povećao njihov broj u konstelaciji na 580. Naredno lansiranje će biti obavljeno u narednih nekoliko sedmica u svrhu povećanja pokrivenosti. Međutim, prije tri godine je kompanija imala 80 satelita u orbiti te je doživjela finansijski kolaps, ali su je spasili britanska vlada i međunarodni telekomunikacijski operater Bharti. OneWeb se oporavio i lansirao dodatnih 500 satelita.

Flota satelita je podijeljena u 12 različitih ravni na nebu te se oslanja na automatizaciju kada je riječ o njihovom upravljanju. OneWeb je jedina kompanija pored SpaceX-a koja je lansirala satelite u orbitu kako bi pružila internet uslugu. Zanimljivo OneWeb koristi SpaceX-ove usluge lansiranja kako bi poslao svoje satelite u orbitu. Međutim, tu sličnosti prestaju.

Za razliku od Starlinka koji pokušava privući individualne klijente, OneWeb traga za postojećim telekomunikacijskim operaterima žele unaprijediti ili proširiti svoje usluge. Na taj način kompanija ne mora individualno aplicirati za regulatorne dozvole u svakoj zemlji u kojoj planira raditi.

OneWeb je pokrenuo svoje usluge u maju prošle godine, a do decembra je imala 800 miliona dolara u rezervacijama. Očekuje se da će sateliti lansirani prošle godine biti online do maja ove godine te pružati usluge u 48 američkih država, kao i u regijama sjevernog Mediterana.

Do kraja ljeta će usluga biti proširena na Meksiko, Sjevernu Afriku i Indiju, dok bi ekvatorijalni predjeli mogli biti povezani do kraja godine. Nakon toga slijedi “pokrivanje” Antarktika, što će osigurati globalnu pokrivenost.

OneWeb se želi spojiti s francuskom kompanijom Eutelsat, koja distribuira TV kanale putem svoje satelitske mreže. Kada se plan spajanja realizuje, kompanija će biti u poziciji da igra ulogu u u evropskoj konstelaciji Iris Squared.

klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button