Kina razmatra čitav niz mjera kako bi povećala natalitet

Zabrinuti zbog kontinuiranog smanjenja kineske populacije, politički savjetnici vlade dali su više od 20 preporuka za povećanje nataliteta, iako stručnjaci kažu da je najbolje što mogu učiniti je da uspore pad broja stanovnika, navodi Reuters.

Kina je upala u demografski problem uglavnom kroz svoju politiku jednog djeteta nametnutu između 1980. i 2015. godine. Vlasti su podigle granicu na troje djece u 2021. godini, ali čak i tokom boravka kod kuće u vrijeme COVID-a parovi nisu bili voljni da rade na pravljenju beba.

Mladi kao obeshrabrujuće faktore navode visoke troškove brige o djeci i obrazovanja, niske prihode, slabu mrežu socijalne zaštite i rodne nejednakosti.

Prijedlozi za povećanje nataliteta, izneseni na godišnjem sastanku Narodne političke konsultativne konferencije Kine (CPPCC) ovog mjeseca, kreću se od subvencija za porodice koje podižu svoje prvo dijete, a ne samo drugo i treće, do proširenja besplatnog javnog obrazovanja i poboljšanja pristup tretmanima za neplodnost.

Stručnjaci su veliki broj prijedloga shvatili kao pozitivan znak da je Kina ozbiljno shvatila problem starenja svoje populacije i opadajuću demografiju, nakon što su podaci pokazali da se stanovništvo smanjilo po prvi put u šest decenija prošle godine.

– Ne možete promijeniti trend opadanja – rekla je Xiujian Peng, viša istraživačica u Centru za političke studije na Univerzitetu Viktorija u Australiji. “Ali bez ikakve politike podsticanja plodnosti onda će plodnost još više pasti.”

Prijedlog člana CPPCC-a Jiang Shengnana da mladi ljudi rade samo osam sati dnevno kako bi imali vremena da se “zaljube, vjenčaju i imaju djecu” bio je ključan kako bi se osiguralo da žene ne budu preopterećene, rekla je Peng.

Davanje poticaja za prvo dijete moglo bi podstaći parove da imaju barem jedno dijete, rekla je ona. Mnoge provincije trenutno subvencioniraju samo drugo i treće dijete.

Stopa nataliteta u Kini je prošle godine pala na 6,77 rođenih na 1.000 ljudi, sa 7,52 rođenih u 2021., što je najniža brojka u historiji.

Demografi upozoravaju da će Kina ostarjeti prije nego što se obogati, jer se njena radna snaga smanjuje, a zadužene lokalne samouprave troše više na svoje starije stanovništvo.

Stručnjaci su također pohvalili prijedlog da se ukinu sve mjere planiranja porodice, uključujući ograničenje na troje djece i zahtjev da žene budu u zakonskom braku kako bi registrirale svoju novorođenu djecu.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button