Serija koju je režirala i Jasmila Žbanić postala najgledanija u Evropi

Serija “The Last of Us”, koju je režirala i Jasmila Žbanić, postala je najgledanija u Evropi i Južnoj Americi u historiji streaming servisa HBO Max.
Ovo kinematografsko ostvarenje doživjelo je i još jedan trijumf. Naime, devetu, tj. posljednju epizodu prve sezone pogledalo je 8,2 miliona ljudi. Serija je tako oborila vlastiti rekord gledanosti. Treba napomenuti i da je deveta epizoda objavljena tokom prijenosa ceremonije dodjele Oscara, ali se zainteresovanost HBO pulike uprkos tome nije smanjila.

Warner Bros. Discovery objavio je da prvih šest epizoda u prosjeku ima 30,4 miliona gledatelja. “The Last of Us” je bazirana na istoimenoj igrici iz 2013. Radnja je smještena u 2023. godinu, 20 godina nakon pandemije uzrokovane masovnom gljivičnom infekcijom. Ljudi se počinju transformirati u stvorenja slična zombijima.

Radnja se odvija 20 godina nakon pandemije uzrokovane Cordycepsom, gljivicom koja pretvara ljudska bića u čudovišta slična zombijima. Glavni lik, Joel (Pedro Pascal), prisiljen je putovati kroz Sjedinjene Američke Države s Ellie (Bella Ramsey), 14-godišnjom djevojčicom koja nikada nije živjela izvan zone karantina. Ono što je trebalo biti jednostavno i brzo preprodavanje droge postaje dug i opasan put, koji će zauvijek promijeniti njihove živote

Seriju su režirali Craig Mazin i Neil Druckmann, a Jasmila Žbanić je režirala šestu epizodu pod nazivom “Kin”.

“Nisam se osjećala kao da radim neku tezgu ili bilo šta. Bez obzira na to što je to sve Craigova ideja, gdje sam ja imala gotov scenarij, imala sam osjećaj da utječem na neke stvari više nego što je bilo predviđeno”, kazala je Jasmila tokom gostovanja u podcastu Agelast.

(Vijesti.ba)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button