Veliko srce Bosne i Hercegovine: Počeo Teleton na BHRT-u, pozovite 17006

BHRT na svim svojim platformama večeras emituje trosatni posebni program posvećen prikupljanju pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Tursku i Siriju.

Emisija pod nazivom ‘Teleton’ počela je u 20, a trajat će do 23 sata. Gledatelji, slušatelji i pratitelji portala i društvenih mreža BHRT-a moći će telefonski donirati novac za stradale, pozivom na broj 17006. Na taj način biće okončana kampanja koju su 1. marta pokrenuli BHRT i Pomozi.ba.

U emisiji će učestvovati gotovo 150 ličnosti iz političkog kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine. Među zvanicama je i projekt menadžerica Radiosarajevo.ba Vesna Andree Zaimović, članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, glumaci Admir Glamočak i Alen Muratović, glumice Jasna Diklić, Gordana Bogdan i Mona Muratović, pjevač Halid Bešlić i mnogi drugi…

Podršku su dale i firme sa velikim novčanim donacijama.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je kako ovo nije prvi put da BHRT radi ovakve projekte, te da je riječ o gestu solidarnosti za ljude koji su u nekoliko minuta ostali bez svega, kao i činjenici da i mala zemlja Bosna i Hercegovina stoji iza njih.

“Ideja je bila da nakon prvog vala pomoći iz Bosne i Hercegovine, koji je bio značajan, od ekipa za pomoć i svega drugog što je potrebno, nastavimo kontinuirano pomagati. Nema nikavih dilema da će im još dugo biti potrebna pomoć”, ocijenio je Karamehmedović dodajući da je cilj bio, prije svega, napraviti gest da ljudi vide da nisu sami, kao i prikupiti konkretnu pomoć uz partnere iz organizacije Pomozi.ba.

“Velika je čast i zadovoljstvo što se Javni RTV servis priključio akciji pomoći i pozvao nas. Ovo je najuspješnija akcija iza koje stoji Pomozi.ba”, istakla je predstavnica te humanitarne organizacije Maja Arslanagić Hrbat.

Ona je podsjetila da je u Tursku i Siriju već otišlo 95 kamiona pomoći.

“U prvim trenucima podrška je bila ogromna. Sada je malo manja i mislim da nismo zakasnili sa ovom kampanjom koja je zaista potrebna. Kolege koje su na terenu kažu da je situacija teška i da je pomoć potrebna tokom cijele godine. Do sada je prikupljeno oko 3 miliona konvertibilnih maraka, a tačan odziv na kampanju znaćemo tokom emisije ‘Teleton'”, kazala je Arslanagić Hrbat.

Za gledatelje van Bosne i Hercegovine prenos je obezbjeđen putem Youtube kanala.

Još jednom podsjećamo, građanima Turske i Sirije možete pomoći pozivom na broj 17006.

Back to top button