Hadžibegić: Zadovoljan sam igrom i pobjedom, ali moramo spustiti euforiju

Efektnom i visokom pobjedom protiv Islanda rezultatom 3:0 na stadionu “Bilino polje” u Zenici, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, u okviru kojih će već u nedjelju gostovati kod Slovačke u Bratislavi.

Sva strahovanja da će u debitanskom meču za povratnika selektora Faruka Hadžibegića i mladog veznjaka italijanske Rome Benjamina Tahirovića večeras nedostajati kapiten Edin Džeko, koji je ovu utakmicu odgledao sa klupe, raspršena su već nakon prvog poluvremena, u kojem je dva gola postigao veznjak Rade Krunić.

On je mrežu gostiju zatresao u 14. i 40. minuti, a tačku na svoju i dobru igru cijelog tima stavio je desni bek Amar Dedić, koji je konačnih 3:0 postavio u 64. minuti. Dedić je zaslužio ovacije od oko 10.000 gledalaca sa tribina zeničkog stadiona prilikom napuštanja terena u 71. minuti, kada ga je zamijenio Dennis Hadžikadunić.

“Zadovolajn što smo pobijedili, jer to daje moral ekipi za naredne utakmice. Moja je da spustimo euforiju, a to moram da prenesem na igrače, sve dok ne budemo kvalifikovali ili, ne daj Bože, eliminisali”, kazao je Hadžibegić.

Njegovo je mišljenje, dodao je, a to je isticao i prije utakmice, kako je “matematika jednostavna, jer da bi bio siguran u plasman moraju pobijediti svih 10 utakmica”.

“Rekao sam kako mi nismo bolji, ali ni lošiji od ostalih…Mi, ni kao tim ni kao savez, nemamo iskustva igranja na velikim takmičenjima te ne možemo iz euforije ulaziti u katastrofu. To je još jedan segment koji moram vidjeti sa ekipom. Nama su današnji rezultati povoljni”, istakao je Hadžibegić.

Podvukao je kako, ipak, nema želje ni potrebe, ali ni interesa da se bavi drugim selekcijama. Želi, ističe, samo da osvaja bodove. Osim zadovoljstva igrom, dodao je, zadovoljan je i činjenicom da je Amar Dedić sam tražio da izađe, a što je vrlo važno za tako mladog igrača, da osjeti i kaže da ne može više.

” Island, apsolutno, nije loš. Island je sastavljen, isto kao i mi, praktično od 99 posto igrača koji igraju evrospke lige. Najgore je što te selekcije nemaju neki renome. Mi možemo imati probleme s Luksemburgom. Luksemburg nema nijednog igrača iz Luksemburga, njihova selekcija ima više utakmica Lige šampiona nego mi svi zajedno. Tako da ne bih dozvoilio sebi luksuz da kažem da je Island slab. Međutim, naša je reprezentacija danas nastavila ono što su moje kolege, prije mene, započele i završile Ligu nacija na prvom mjestu. Mi smo bili u ritmu, gdje ću ja gledati da nešto nadogradim”, najavio je Hadžibegić.

Nada se da će Džeko i Kolašinac moći igrati već protiv Slovačke, ali da to u ovom momentu ne može znati.

“Ja sam isti trener koji je bio i prije utakmice, koji je kritikovan zbog Stevanovića, i sada kada smo pobijedili. Nema kod mene euforije. Vidjeli ste ambijent koji je bio na klupi i koji je napravio Džeko, sa svojim gestom da bude sa nama. Vidjeli ste ga da se 10 puta digao, isto kao da je on selektor. Taj ambijent, koji su napravili, i povjerenje između njih, to je nešto što ja nisam očekivao. To je taj model i daj Bože da to traje”, kazao je Hadžibegić.

Naglasio je kako je Sead Kolašinac bio “dosadan” sa svojom željom da igra, ali je posebno apostrofirao korektan odnos Miroslava Stevanovića, koji je dostojanstveno prihvatio odluku da večeras neće biti u konkurenciji za tim.

Najavio je kako će njegove usluge sigurno koristiti u narednim mečevima, ali i svih ostalih igrača koji su bili u konkurenciji kod njegovih prethodnika Duška Bajevića i Ivayla Peteva.

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button