Da li ste ikada pravili sutliju, tradicionalnu slasticu nanine sofre?

Sutlija ili sutlijaš je poznato jelo koje krasi bosanske sofre, a danas se najčešće pravit tokom vrijeme mjeseca ramazana.

Sutlija je slastica sa sofri naših nana, a u prošlosti se mnogo češće pripremala nego sada. Sutlijaš ili sutlija jeste slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske.

Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. Prema različitim varijantama spravljanja, njena konzistencija varira od područja do područja, kao i njen ukus.

Potrebni sastojci:

200 g riže (okruglo zrno)

200 g šećera

1 kesica vanilin šećera

200ml vode

1l mlijeka

cimet

Ovaj desert za čiju pripremu vam je potrebno oko 30 minuta će neodoljivim mirisom i okusom oduševiti vaše nepce.

Operite rižu te je dodajte u hladnu vodu. Stavite na da se kuha te dodaje šećer. Neka lagano kuha. Nakon desetak minuta dodajte mlijeko i kuhajte još oko 15 minuta. Ukupno kuhanje će zavisiti od riže, ali i jačine temperature na kojoj kuhate.

Ako želite gušću sutliju smanjite količinu vode te neka bude ista količina mlijeka i vode. Na rižu s mlijekom možete dodati cimet, ribanu čokoladu, grožđice ili drugo sušeno voće po želji. Cimet je uobičajen dodatak sutliji jer daje poseban okus.

klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button