Ćevapi iz jednog bh. grada našli se na listi 50 najboljih mesnih jela
Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Zavisno u kojem se gradu Bosne i Hercegovine nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi vas jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.
Lista najboljih jela na svijetu
Ovo tradicionalno jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. Ali, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto.
– Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na veb stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.
Somun nazvali piticom
Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine – opisali su.
Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuvanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi.
Avaz.ba
Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter