Dževdet Huskić: Načelnik Općine Kakanj izgubio povjerenje većine – na Vijeću je da odredi šta dalje

Krajem marta na sjednici Općinskog vijeća Kakanj razmatran je Izvještaj načelnika o ostvarivanju politike jedinice lokalne samouprave i aktivnostima općinskog načelnika za 2022. godinu. Izvještaj nije usvojen. Neusvajanje izvještaja prošlo je bez problematiziranja i u Općini i u javnosti. Tim povodom reagovao je Dževdet Huskić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Kakanj:

“Sad se u javnosti pokušava umanjiti značaj neusvajanja načelnikovog izvještaja o radu. Tako, na primjer, predsjedavajući Općinskog vijeća u svojoj izjavi kaže da izvještaj nije usvojen ne zato što je Općinsko vijeće nezadovoljno načelnikovim radom, već što je veliki broj vijećnika bio u WC-u tokom glasanja.
Međutim, kao vijećnik sam učestvovao u diskusiji povodom spornog izvještaja I jasno izrazio nezadovoljstvo radom načelnika i njegove administracije, posebno se osvrćući na transparentnost rada općinske FB stranice i bezrazložno blokiranje građana i građanki, posjetitelja stranice. Također, problematizirao sam i činjenicu da je po socioekonomskim pokazateljima Kakanj pao za četiri mjesta. Moju diskusiju je, međutim, predsjedavajući potpuno zanemario.

No, kako god neko ovo neusvajanje tumačio, Statut Općine Kakanj jasno propisuje šta nam je činiti. U slučaju neusvajanja Izvještaja, u Statutu stoji da Općinsko vijeće mora načelniku ukazati na aktivnosti i mjere koje je dužan poduzeti, predložiti akte za provođenje tih mjera i aktivnosti i odrediti rok za njihovo izvršenje.
Klub vijećnika Naše stranke će to sigurno uraditi a pozivam i ostale vijećnike da nam se pridruže.”

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button