Upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Općine Kakanj, Humanitarne organizacije “Caritas” Švicarska i Asocijacije Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj

Danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Općine Kakanj, Humanitarne organizacije “Caritas” Švicarska i Asocijacije Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj.

Memorandumom se definišu međusobna prava i obaveze strana potpisnica u realizaciji Projekta „Integralni pristup ka socijalnom uključivanju (IASI P210053)”. Projekat se odnosi na područje „Dohodak i migracije“ koje je dio CACH strategije za period 2021-2025. godina.

Projekat na sistemski način uvezuje pet ishoda napravljenih kao moduli za socijalnu inkluziju najugroženije populacije, sa posebnim fokusom na Rome koji su najmarginalizovaniji (moduli: prihodi i zaposlenje, obrazovanje, javne usluge i stanovanje, angažovanost zajednice, svijest i saradnja).

Memorandum predviđa i izgradnju još jedne zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda (devete po redu).

Projekat je usmjeren na ranjive grupe, posebno na romsku manjinu kao najmarginalizovaniju.

Dok neke aktivnosti pružaju potpunu pokrivenost, druge aktivnosti ciljaju na specifične grupe kao što su djeca predškolskog i školskog uzrasta, mladi, nezaposlene žene i muškarci, te porodice zarobljene u siromaštvu. Indirektni korisnici će biti porodice i cijela zajednica.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button