Obilježavanje 15. aprila – Dana Općine Kakanj i Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine: Položeno cvijeće u Gradskom spomen parku

“Poštovane porodice šehida, cijenjeni ratni vojni invalidi, dobitnici najvećih ratnih priznanja, starješine i borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, dragi sugrađani,
ovaj spomenik i ovakvi slični spomenici u Kaknju i širom naše prkosne BiH su građeni da budu pouka, inspiracija i motivacija da u vremenu mira svi mi budemo Armija Republike Bosne i Hercegovine, svako u svome domenu rada i djelovanja.

Sa ovog i ovakvih mjesta treba da crpimo snagu, da čeličimo naš bosanski prkos, da oplemenjujemo naša patriotska osjećanja i da jedni druge ohrabrujemo u ostvarenju našeg cilja. A naš cilj je jasan – zaštita naše stečene slobode i opstanak i jačanje države Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo se u tome umoriti. Nije lako biti stanovnik ovog podneblja. Sudbina nije mazila niti jednu generaciju naših predaka. Posebno ovdje u našem Kaknju bosanski prkos životu i nedaćama je jako izražen. Ginulo se ili od metana ili od metka. Ali se uvijek živjelo časno i pošteno.

Zato, pričajmo našoj djeci i unucima o časti, prkosu, borbi kroz život nas i naših predaka. Pričajmo o slobodi i našoj Bosni.

Neka oni u miru budu dobra djeca, odlični učenici, izvrsni studenti… Neka budu mudri, pametni i hrabri. Neka tako čuvaju bosansku čast koja ne pristaje na negiranje slobode našeg naroda.

Pričajmo im o onome što se ovdje dogodilo u periodu agresije na BiH. Neka znaju imena naših bosanskih i kakanjskih heroja. Neka slušaju patriotske pjesme. Neka znaju da je sva bol svijeta bila ovdje u Bosni. Neka čuju za vojnike sreće. Neka znaju ko je ponio zastavu. Neka u srcu nose 6 ljiljana vezenih u zlatu. Neka pjevuše „Kakanj grade“.

Neka znaju da je bila jedna četa slavna, Bosna se i ona zove. Neka znaju da je 309. putovala daleko od svog grada da oslobađa stopu po stopu. Neka znaju da je svud po Bosni bitku bila, od mjesta do mjesta, tristojedanaesta. Neka pamte da se Manevar borio za ono što mu je drago, Bosnu i Hercegovinu i svo njeno blago. Neka znaju da se od Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade dušmanu ledio dah.

Neka znaju za 329. brdsku brigadu, Rekićevu specijalnu jedinicu, za kakanjski bataljon 733. brdske brigade.

Neka tako odrastaju u savjesne i odgovorne patriote kojima ćemo u amenet predati našu svetinju Bosnu i Hercegovine da je čuvaju.

S ovakvim porukama svim patriotama čestitam 15.april-Dan Općine Kakanj i Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine”, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button