Vikend doručak: Recept za prženice koji će vas oduševiti

Prženice ili francuski tost jedan je od najboljih izbora za doručak ili večeru i odlično se slaže s raznim namazima.

Ko još može da kaže “ne” prženicama?

A čekajte samo da čujete način da ih učinite još boljima – oduševit ćete se.

Jedna od ljepota prženica je što mogu da budu i slane i slatke. Tako recimo, uz malo voća, orašastih plodova i meda ili sirupa po želji, cijela stvar postaje još bolja, a ako hoćete da idete korak dalje – možete da napravite pravu malu slatku tortu.

Evo kako da to uradite.

Potrebno je:

1 hljeb
2 kašike maslaca
5 kašika šećera
5 jaja
1 šolja mlijeka
250g krem sira
2 kašičice limunovog soka

POSTUPAK:

Isijecite hljeb na tanke kriške a onda pomiješajte četiri jaja, mlijeko i dvije kašike šećera. U drugoj posudi pomiješajte krem sir, ostatak šećera, limun i jaje dok ne dobijete krem.

Ubacite kriške u smjesu od jaja i mlijeka pa slažite na dno vatrostalne posude. Kada potrošite polovinu vekne, premažite kremom od krem sira a onda poredajte drugu polovinu hljeba.

Na samom kraju, sve pospite šećerom i pecite na 180 stepeni 40 minuta.

Radiosarajevo.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button