Rukometaši BiH će danas saznati rivale na Euru

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, te će se naći “u bubnju” na današnjem žrijebu grupa.

Žrijeb će se održati u Dizeldorfu u 17:45 sati, a “Zmajevi” su smješteni u trećoj jakosnoj grupi zajedno sa selekcijama Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Poljske i Češke.

BiH prvi put u trećem šeširu

Dok se čeka žrijeb, navijači maštaju o idealnoj grupi. Prvi put će naša reprezentacija biti u trećem šeširu, stoga se možemo nadati znatno lakšem žrijebu.

Idealnu grupu za našu reprezentaciju “na prvu” činile bi selekcije Islanda, Austrije i Farskih Otoka, koji su napravili senzaciju izborivši plasman na Evropsko prvenstvo.

Imamo lijepe uspomene na duel sa Islandom. “Zmajevi” su predvođeni legendarnim Nikolom Prcom u baražu eliminisali Islanđane i plasirali se na Mundijal u Kataru 2015., što je bilo prvo veliko takmičenje za naše najbolje rukometaše.

Šest grupa po četiri ekipe

Austrija je naš čest rival. S njima smo igrali u Kataru te 2015., igrali smo i skoro u prethodnim kvalifikacijama na prvenstvo Starog kontinenta.

Farski Otoci su priča za sebe. Država od 50.000 stanovnika je izborila Evropsko prvenstvo. Za tu selekciju je sami plasman ogroman uspjeh i, u slučaju da budu u našoj grupi, ne bi trebali biti problem za izabranike Irfana Smajlagića.

Ovo su jakosne grupe uoči sutrašnjeg žrijeba:

Prvi šešir: Švedska, Španija, Danska, Norveška, Francuska i Island.

Drugi šešir: Njemačka, Nizozemska, Mađarska, Slovenija, Portugal i Austrija.

Treći šešir: Hrvatska, Poljska, Češka, Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Četvrti šešir: Crna Gora, Farska Ostrva, Gruzija, Švicarska, Rumunija i Grčka.

Bit će formirano šest grupa sa po četiri reprezentacije, a po dvije najbolje iz svake grupe izborit će drugu rundu.

Prvenstvo Starog kontinenta održava se od 10. do 28. januara.

Avaz.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button