Ljeto samo što nije stiglo: Kako ostati hidriran tokom ljetnjih vrućina?

Tokom ljetnjih vrućina preporučuje se konzumiranje hrane koja će vas hidrirati, osvježiti i nahraniti, ali istovremeno neće opteretiti vaš probavni sistem.

Voće i povrće su idealni izbor tokom ljetnjih mjeseci, posebno ono koje ima visok sadržaj vode. Osim toga, salate su također dobra opcija, pogotovo ako ih pripremite sa svježim sastojcima poput listova zelene salate, rukole, svježeg sira i orašastih plodova.

Osim voća i povrća, preporučuje se konzumiranje laganog i lagano probavljivog proteina, poput pilećeg ili tuninog fileta. Ove namirnice se brzo pripremaju i idealne su za pripremu ukusnih jela koja se mogu servirati hladna ili na sobnoj temperaturi.

Također je važno izbjegavati teške, masne i začinjene namirnice koje mogu usporiti vaš probavni sistem i učiniti vas još više umornim tokom vrućina.

Najvažnije je piti dovoljno tečnosti, a voda je uvijek najbolji izbor.

Konzumiranje dovoljne količine vode održava vaše tijelo hidriranim i pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Možete konzumirati i prirodne sokove, smoothieje i koktele bez alkohola, ali treba ih konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja šećera.

U nastavku donosimo neke od namirnica koje će vam osigurati dovoljno energije tokom ljetnih vrućina.

Voće

Svježe voće poput lubenice, jagoda, breskvi, dinje i ananasa je izvrsno za ljetne vrućine. Oni sadrže velike količine vode i elektrolita koji će vam pomoći da ostanete hidratizirani.

Salate

Lagane salate sa svježim povrćem poput zelene salate, paradajza, krastavaca, paprike i mrkve idealne su za ljetne dane. Možete ih pripremati s raznim vrstama proteina poput piletine, tune ili kozica.

Supe

Supe od povrća, poput paradajz ili supe od tikvica, mogu biti izvrsne za ljetne vrućine. Mogu se poslužiti hladne i pružiti vam osvježavajući obrok.

Hrana bogata vodom

Hrana poput krastavaca, lubenica, tikvica, paprika, špinata, jagoda i breskvi sadrži visok udio vode i izvrsna je za hidrataciju organizma.

Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima poput integralnih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki može pomoći u održavanju energije i smanjenju želje za slatkim.

Hrana bogata proteinima

Proteini poput ribe, piletine, puretine, jaja i orašastih plodova idealni su za održavanje mišićne mase i energije tokom ljetnih vrućina.

Hidratantni napici

Pića poput vode, kokosove vode, biljnih čajeva, svježih sokova od voća i povrća i izotoničnih napitaka, idealna su za hidrataciju organizma i nadoknadu elektrolita koje izgubite znojenjem.

N1

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button