Čudo od čokolade: Najukusniji brzi kolač koji odmah nestaje s tanjira

Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada, zar ne? Kad imate čokoladu u biskvitu i čokoladu u kremi, imate jedno pravo čudo od čokolade. Kolač koji se brzo sprema i za koji vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a oduševljava i izgledom i okusom, s pravom nosi taj naziv.

Kad pogledate popis sastojaka, sigurno ćete zaključiti kako sve ili gotovo sve što vam je potrebno za ovaj kolač već imate u kuhinji, a ono što nemate možete kupiti u najbližem dućanu.

Ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci, samo malo vremena, volje i velika ljubav prema čokoladi.

Biskvit:

četvero jaja
4 kašike glatkog brašna
pola praška za pecivo
100 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
200 g maslaca

Krema:

500 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Narežite maslac i čokoladu, stavite ih u posudu pa otopite na pari, piše Zadovoljna.hr.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U dubljoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa prosijavanjem dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo.

U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.

Pripremljenu smjesu izlijte u pleh po vlastitom odabiru koji ste obložili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C te pecite oko 20 minuta.

Napravite čokoladnu kremu ganache: čokoladu nasjeckajte na sitno, a slatko vrhnje zagrijte do tačke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade i dobro izmiješajte.

Pečenu podlogu izbodite vilicom i prelijte toplom kremom ganache (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u hladnjaku i tek onda skinite obruč ako ste ga pekli kao tortu. Poslužite narezano na kocke ili kriške.

Radiosarajevo.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button