Češljić objasnio sličnosti između bosanskih kraljeva i današnjih lidera

Gostujući u posljednjem ovosezonskom izdanu emisije Pressing, vijećnik u Općini Kakanj Baranko Češljić (Naša stranka) rekao je kako mu je na “vrh glave priča o hiljadugodišnjoj Bosni” i podvukao paralelu današnjih političkih lidera u BiH i njenih nekadašnjih vladara i kraljeva.

Dodao je kako mu je na vrh glave priča o hiljadugodišnjem državnom kontinuitetu BiH.

“Kina ima kontinuitet civilizacijske kulture sigurno pet hiljada godina pa ne žive od toga. žive od razvijene i najjače ekonomije na svijetu. Živi se od rada. Ja ne živim u vrijeme kralja Tvrtka ili Druge Jugoslavije. Ja živim sad i možda ću živjeti devedeset devet godina i nešto moram ostaviti ovoj djeci”, kaže.

Kaže kako u prvi plan stavljamo feudalne vladare koji imaju sličnosti sa današnjim liderima i da se to mora promijeniti.

“Ima jedan problem što se u našem obrazovanju. Izostavlja se kvalitetno pojašnjavanje historije. Kralj Tvrtko i družina su bili feudalci. Imali su zemiljišne posjede gdje su izrabljivali naše pretke na tim posjedima. Mislim da bi se našim stranačkim liderima svidjeli jer su pred pad Bosne 1463. podijelili Bosnu na brojne posjede koje su vodili mjesne glavešine. Samo, srećom, nemaju pravo prve bračne noći kao u doba faudalizma. Nijednoj zemlji u Evropi i svijetu nije uzor feudalni vladar. Zamisli u Francuskoj da kažete da se pozovu na Luja 14. ili 16. Svaka se savremena republika poziva na ustave i zakone ili obrazovne ustanove koji osiguravaju mjesnim ljudima kvalitetan i dobar život. Nije slučajno da su nama stranačke vođe provukli i da se običan svijet svađaj oko Tvrtka i gdje će mi biti postavljen feudalni vođa. Daj mi spomenik Republike koji smo izgubli ‘98. godine. Kad se vratimo ponovo na Republiku mi čemo bolje živjeti. Čovjek ne zna šta je BiH. Pogazili smo sve temelje prve Republike a to je ona Republika iz AVNOJA i ZAVNOBIHA”, rekao je.

Video pogledajte ovdje.

N1

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button