Produžen pritvor za šest osumnjičenih prema odluci Općinskog suda Kakanj

Općinski sud u Kaknju je, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, rješenjem od 17.08.2023.godine produžio pritvor za naredna 2 (dva) mjeseca u odnosu na šest osumnjičenih u predmetu broj: 36 0 K 066283 23 Kv 3, i to prema K.S., H.A., D.S., A.M., S.S. i D.N., kojima se po ovom rješenju pritvor računa od 16.08.2023. godine i može trajati do 16.10.2023. godine u 09,00 sati ili do druge odluke suda, saopšteno je iz Općinskog suda Kakanj.

Pritvor je produžen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

S druge strane, pritvor je ukinut za osumnjičene H.A., D.I., LJ.H., Z.M., M.B., M.H., K.D., B.V. i L.E., pri čemu su im rješenjem izrečene sljedeće mjere zabrane:

-Zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti iz člana 140a stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, i

-Zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 140a stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Podsjećamo, u istom predmetu sud je ranije osumnjičenom Č.F. odredio mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti i sastajanja sa određenim osobama.

Osumnjičenima se stavlja na teret osnovana sumnja da su počinili krivična djela Zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije BiH, Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 31. i članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH, kao i krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, uz napomenu da se svi osumnjičeni ne terete za sva navedena krivična djela.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button