Vrše se posljednje pripreme pred ovogodišnji tradicionalni mevlud u Kraljevoj Sutjesci

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kakanj u petak će u Kraljevoj Sutjesci biti upriličen tradicionalni mevlud. I ove godine očekuje se veliki broj posjetilaca iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Mi smo posjetili ovaj džemat i provjerili, kako teku pripreme i da li je sve spremno za održavanje ovogodišnjeg mevluda.

Kraljeva Sutjeska, mjesto kulturno historijskih znamenitosti, ali i duhovne tradicije. Svake godine zadnjeg petka u mjesecu augustu u džamiji sultan Mehmeda Fatiha održi se tradicionalni mevlud kojem prisustvuje veliki broj muslimana i muslimanki iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ova manifestacija uvrštena je u kalendar značajnih manifestacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Tradicija učenja mevluda u ovom mjestu održava se stotinama godina.

-Mevlud, završna dova u Kraljevoj Sutjesci, datira od Mehmeda Sultana Fatiha, kada je proučio dovu i zatražio od uzvišenog Gospodara da mu pomogne u širenju dobra i Islama u Bosni. Ova se tradicija održala i dolazimo svake godine ovdje kao vjernici da se napojimo duhovno, istakao je Amel ef. Spahić, imam u džematu Kraljeva Sutjeska.

I ove godine MIZ Kakanj, te predstavnici džematskog odbora džemata Kraljeva Sutjeska, vrše posljednje pripreme za ovogodišnji mevlud. U proteklom periodu izvršeni su i određeni radovi na uređenju džamije. Urađena je vanjska ograda, te stepenište, koje će umnogome olakšati boravak posjetiocima na mevludu.

-Evo izvršili smo sve pripreme za tradicionalni mevlud. Uradili smo sve što smo mogli da dočekamo goste i pozivamo sve muslimane i muslimanke koji mogu da dođu u petak na mevlud, naglasio je Senad Kubura, predsjednik džematskog odbora Kraljeva Sutjeska.

Muslimani i muslimanke koji posjete ovo mjesto i dođu na tradicionalni mevlud, imaju priliku da se duhovno okrijepe, te da oplemene svoje duše i srca. I ove godine svi oni koji posjete ovu vjersku manifestaciju, imat će priliku prisustovati kvalitetnom programu u kojem će biti proučen mevlud, ilahije i kaside, ali i završna dova.

ntvic.ba (A.T.)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button