Kakanjac Izudin Demir stekao zvanje hafiza Kur’ana Časnog

Dvadeset i šesti hafiz Škole hifza Muftijstva sarajevskog

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u ponedjeljak 28. avgusta 2023. godine posljednje ajete iz Kur’ana napamet je proučio Izudin Demir i tako stekao zvanje hafiz Kur’ana Časnog.

Hafiz Izudin (Adin i Melisa) Demir rođen je 01.juna 2008. godine u Zenici.
Završio je osnovnu školu u Kaknju i od nove školske godine polazi u prvi razred Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
Hifz je počeo učiti još na sekciji hifza u džematu Čaršijske džamije u Kaknju a po pokretanju Škole hifza Muftijstva sarajevskog odmah se priključio i pokazao svoju ozbiljnost na učenju Allahove Knjige. Amme džuz naučio je kod svog muallima i prvog muhaffiza na punktu Škole hifza u Kaknju, mr. Elvedin ef Ibrahimspahić, a po dolasku muhaffiza, hafiza Ibrahima Alparslana iz Turske, nastavio je dalje sa učenjem te uspio naučiti čitav Kur’an napamet. S obzirom da je hafizu Alparslanu istekao mandat morao se vratiti u Tursku a zadnju godinu dana Izudin je ponavljao hifz pred svojim muhaffizom, hafizom Abdulah Barakat, koji je izdanak Škole hifza Muftijstva sarajevskog, punkt Kakanj.
Hafiz Izudin je šesti polaznik Škole hifza Muftijstva sarajevskog na punktu MIZ Kakanj i dvadeset i šesti polaznik ove škole sa titulom hafiza.
Komisija pred kojom je hafiz Izudin Demir polagao hifz u periodu od 14.08.. do 28.08. bila je u sastavu:

1. Hafiz Ismet-ef. Spahić – predsjednik komisije,
2. Hafiz Mensud-ef. Đulović – član,
3. Hafiz dr. Elmir-ef. Mašić – član,
4. Hafiz Omer-ef. Zulić – član i
5. Hafiz Nedžad-ef. Ćeman – član.

Učenju posljednjih ajeta pored Komisije prisustvovali su: muhaffiz hafiz Abdulah Barakat, mr. hfz. Sadrudin Išerić, koordinator Škole hifza Muftijstva sarajevskog, mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ-a Kakanj, mr. Elvedin ef. Ibrahimspahić, koordinator Škole hifza PO Kakanj, Gokhan Aksan, ispred Ambasade Republike Turske u BiH, članovi porodice, te nekoliko polaznika Škole hifza iz Kaknja.
Ujedno vas obavještavamo da će hafiska dova hafizu Izudinu Demir biti upriličena poslije podne namaza u subotu, 02.09.2023. godine u Čaršijskoj džamiji u Kaknju.
Bujrum.

Čestitke upućujemo hafizu, njegovoj porodici, muhafizu, Školi hifza Muftijstva sarajevskog i cijeloj Islamskoj zajednici

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button