Ministarstvo: Osnovne škole u ZDK da racionalno iskoriste stare udžbenike, roditelji da ne kupuju nove

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona uputio je obavještenje o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola u ovom kantonu u kojem su, između ostalog, pozvali roditelje đaka od prvog do petog razreda da ne nabavljaju udžbenike za ove razrede.

Od škola su zatražili da racionalno iskoriste sve udžbenike koji su nabavljeni prethodnih godina, a ukazali su i na pokrenute i planirane nabavke udžbenika za osnovce.

– Resomo ministarstvo obavještava sve osnovne škole na području Zeničko-dobojskog kantona da udžbenike koji su prethodnih godina nabavljeni racionalno iskoriste te na taj način zadovolje potrebe učenika, pogotovo onih koji su u stanju socijalne potrebe. Takoder, očekujemo od nastavnika razredne nastave da u ovom periodu, u slučaju eventualnog manjeg broja udžbenika, ne insistiraju na nabavci istih, te da u realizaciji odgojno-obrazovnog procesa koriste i druge izvore znanja. Pri tome obavještavamo roditelje učenika od 1. do 5. razreda osnovne škole da u narednom periodu ne nabavljaju udžbenike za navedene razrede – navedeno je u saopćenju Draženke Subašić, ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Iz Ministarstva su nadalje podsjetili da su prethodnih godina nabavljali udžbenike, pa su tako nabavljeni besplatni udžbenici za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnog obrazovanja, bez obzira na socijalni status, te da će se ti udžbenici koristiti i ove školske godine.

Napomenuli su i da su poduzeli sve kako bi pripremili proceduru nabavke udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovnog obrazovanja, čim novac s federalnog nivoa, namijenjen Zeničko-dobojskom kantonu, bude operativan.

– Ministarstvo je pokrenulo proceduru nabavke udžbenika za učenike osmog razreda i u tu svrhu izdvojilo 300.000 KM. Također, ove školske godine u budžetima osnovnih škola planirana su sredstva za nabavku udžbenika za učenike sedmog razreda, i u tu svrhu je izdvojeno 486.150 KM. Također, želimo naglasiti da su lokalne zajednice, što je postala uobičajena praksa, nabavljale udžbenike za učenike prvih razreda osnovnog obrazovanja – navedeno je u saopćenju.

Faktor.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button