Obratite pažnju prilikom korištenja društvenih mreža: Ove stvari mogu biti opasne

Društvene mreže postale su svakodnevica u životu ljudi bez obzira na spol i uzrast. Njihovo lako korištenje dovelo je do toga da ne morate biti posebno upućeni u svijet tehnologije da biste ih koristili.

Međutim, kada ste posljednji put razmislili o tome koliko je vaša privatnost zaštićena.

Jeste li, naprimjer, razmišljali o svojim korisničkim imenima na različitim internet-platformama? Jesu li neka od njih previše lična ili lako prepoznatljiva? Bezbjednost na internetu je važnija nego ikad prije, a neki od nas možda nesvjesno izlažu svoje podatke riziku.

Portal Komando izdvojio je uobičajene greške koje morate da izbjegavate kako biste sačuvali svoju bezbjednost tokom korištenja društvenih mreža, prenosi N1.hr.

Javljanje na telefon

Na prvi pogled, odgovaranje na pozive može da djeluje bezopasno, ali kriminalci sve više koriste naprednu tehnologiju kako bi snimili i iskoristili isječke vašeg glasa. Najbolje bi bilo da pustite pozivaoca da prvi progovori. Ako ne čujete odgovor, budite spremni da prekinete poziv, navodi Komando.

Dijeljenje na društvenim mrežama

Većina korisnika društvenih mreža postavlja profile na „javno“. To znači da sve što objavite, uključujući fotografije i lične informacije, može da bude vidljivo svima na internetu. Da biste povećali svoju privatnost, promijenite postavke privatnosti na svojim profilima ili ih, još bolje, postavite na privatno. Na taj način, samo osobe koje vi želite mogu da vide vaše objave i informacije.

Pregledavanje dokumenata

Kao što se mnogo puta upozoravalo, nikada ne otvarajte nikakve datoteke ili dokumente koje ste dobili od nepoznatih pošiljalaca. Dodatno, čak i pregledavanje nekih dokumenata u vašem inboksu može da predstavlja rizik. U nekim slučajevima, zlonamjerni dokumenti mogu da zaraze vaš računar i omoguće hakerima pristup. Da biste se zaštitili, pazite da redovno ažurirate svoj operativni sistem, uključujući Windows, kako biste dobili najnovije sigurnosne nadogradnje.

avaz.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button