U prva dva kvartala ove godine na području općine Kakanj otkupljeno 430.000 litara svježeg kravljeg mlijeka

U prva dva kvartala ove godine na području općine Kakanj otkupljeno je 430.000 litara svježeg kravljeg mlijeka. U odnosu na isti period prošle godine, to je manje za oko 50.000 litara. Ipak, iz nadležne općinske službe do kraja tekuće godine očekuju povećanje godišnje proizvodnje mlijeka u odnosu na prošlu godinu.

Na području općine Kakanj postoje četiri registrovana otkupljivača svježeg kravljeg mlijeka i 55 kooperanata koji svoje mlijeko prodaju jednom od registrovanih otkupljivača. Većina proizvođača kooperanti su Malak farme, njih 30.

Kada je riječ o otkupljenim količinama svježeg kravljeg mlijeka, u prvih šest mjeseci ove godine, zabilježen je blagi pad u odnosu na isti period prošle godine.

-Otkupljeno je u prva dva kvartala 422.930 litara svježeg kravljeg mlijeka, a utrošena podsticajna sredstva za taj podsticaj su 55.607.80 KM. Uzimajući u obzir isti taj period prošle godine, otkupljeno je 475.244 litara mlijeka, a isplaćena općinska podsticajna sredstva su 57.230.25 KM, istakao je Dalibor Lovrić, stručni saradnik za stočarstvo.

Kako pojašnjava Lovrić, na manje količine otkupljenog mlijeka u prvom polugodištu ove godine, utjecali su brojni faktori.

-Ovu razliku od 50.000 litara mlijeka u ovom periodu koja je manja za ovu godinu, pripisujemo prvo remontu stada pojedinih proizvožača, zasušenju grla koja su pred oteljaj. Također, treba reći da su neki od većih poljoprivrednih proizvođača jedan dio svog stada prebacili na federalni podsticaj sistem krava tele, gdje mlijeko od tih grla ide isključivo za ishranu teladi i ne ide u proizvodni ciklus, odnosno u otkup mlijeka. Međutim, mi u konačnici očekujemo da će proizvodnja mlijeka za ovu godinu biti veća nego prošle godine, dodao je Lovrić.

Ove godine Općina Kakanj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, u okviru mjera i podsticaja u oblasti poljoprivrede, izdvaja oko 115.000 KM. U registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata Općine Kakanj upisano je 55 kooperanata koji se bave proizvodnjom svježeg kravljeg mlijeka sa ukupno 305 muznih krava. Od ukupnog broja kooperanata, njih 15 je registrovalo poljoprivredu kao osnovnu djelatnost.

ntvic.ba (A.T.)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button