Aktivnosti policije na uklanjanju havarisanih i neregistrovanih vozila sa javnih površina

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona prilikom redovnog obilaska pozorno-patrolnih sektora su uočili da se na ulicama, trotoarima, prostorima za parkiranje i na drugim javnim površinama na području svih općina/gradova Zeničko dobojskog kantona, nalaze ostavljena havarisana i dotrajala vozila te vozila bez registarskih tablica.

U cilju rješavanja uočenih pojava, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je naložila svim policijskim stanicama da, u mjesecu septembru 2023. godine, planiraju i organizuju sastanak sa nadležnim inspekcijskim organima na svom području te dogovore konkretne zadatke u cilju rješavanja navedenih negativnosti koje ugrožavaju učesnike u saobraćaju, posebno pješake.

Zadatak policijskih službenika je da lociraju mjesta na kojima se nalaze ostavljena havarisana, dotrajala vozila i vozila bez registarskih tablica i izvrše fotografisanje. Kada se utvrdi da su gore navedena vozila ostavljena duže od 7 dana, nadležna policijska stanica/policijska uprava izdat će vlasniku, odnosno korisniku vozila naredbu u pisanoj formi da vozilo ukloni u određenom roku. U slučaju da vlasnik, odnosno korisnik vozila ne postupi po naredbi, ovlaštena institucija uklonit će vozilo o trošku vlasnika i o tome obavijestiti komunalnu inspekciju.

Ove aktivnosti imaju za cilj postizanje bolje sigurnosti u saobraćaju za sve učesnike ali i iniciranje zajedničkih napora te motivisanje na čvršću saradnju policijskih službenika i općinskih, odnosno gradskih inspekcija ali i građana u implementaciji zakonskih i podzakonskih rješenja koja tretiraju ovu oblast.

Pozivamo sve građane da svoja saznanja u vezi ostavljenih havarisanih ili neregistrovanih vozila na javnim površinama prijave policijskim službenicima na terenu ili besplatnim pozivom na broj telefona 122.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button