Poznata Bosanka Sanela Diana Jenkins podijelila sjajnu vijest: Sarajevska priča u utrci za Oskara

Sarajka Sanela Diana Jenkins, vlasnica producentske kuće D Empire Entertainment, objavila je divnu vijest – kratki film Sevap/Mitzvah koji je zvanično ušao u utrku za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu, za Oskara.

Rediteljica filma je po državljanstvu Amerikanka, a po rođenju Bosanka, Banjalučanka Sabina Vajrača.

Njen najpoznatiji film do sada je dokumentarac Povratak u Bosnu.

Film Sevap/Mitzvah, je priča u kojoj se isprepliću sudbine muslimana i Jevreja, a koji daje prvi uvid u dio glumačke postave, kao i ono što gledatelje u njemu očekuje.

Film koji je djelo bh. rediteljice sa adresom u Los Angelesu Sabine Vajrače, donosi poučnu priču o tome kako nam se dobro djelo koje smo učinili, može vratiti onda kada nam to bude najpotrebnije.

Na YouTubeu sada je predstavljen i zvanični trailer, koji prikazuje dio glumačke postave koju predvodi mlada glumica Helena Vuković. Ona utjelovljuje glavnu ulogu, tradicionalnu mladu muslimanku Zejnebu Hardagu, koja dolazi iz konzervativne porodice.

Film je snimljen prema istinitom događaju, a radi se o muslimanskoj porodici Hardaga koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila jevrejsku porodicu Kabiljo.

Nakon 50 godina, za vrijeme agresije na BiH, porodica Kabiljo spašava porodicu Hardaga iz opkoljenog Sarajeva. Glavnu mušku ulogu igra poznati bosanskohercegovački glumac Adnan Hasković.

Vajrača je okupila odličnu glumačku postavu, a među imenima su još Emina Minka Muftić, Muhamed Hadžović, Rijad Gvozden, Magdalena Živaljić Tadić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Frano Mašković, Snežana Vidović…

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button