Zvanično počela sezona daljinskog grijanja u Kaknju

U Kaknju je prvog oktobra zvanično počela nova sezona daljinskog grijanja. Međutim, nemaju svi korisnici sistema tople radijatore. U pojedinim naseljima, zbog puknuća na vrelovodu, sistem daljinskog grijanja još uvijek nije u funkciji. Kako su kazali iz Javnog preduzeća Grijanje Kakanj, ekipe su na terenu i vrše sanaciju puknuća, te bi i naselja koja su trenutno bez grijanja u najskorije vrijeme trebala imati tople radijatore.

Isporuka toplotne energije prema krajnjim potrošačima u Kaknju zvanično je počela jučer. Iz javnog preduzeća Grijanje naglašavaju da su pokrenuli kompletan sistem daljinskog grijanja, ali da na samom početku sezone imaju različite kvarove na mreži zbog čega pojedina naselja još uvijek nemaju grijanje.

-Sezona grijanja je zvanično počela prvog oktobra, pokrenut je kompletan sistem daljinskog grijanja izuzev dva naselja zbog puknuća na vrelovodu. U toku je sanacija puknuća. Nadamo se da ukoliko bude sve uredu da će i ta dva naselja danas dobiti grijanje. Kada govorimo o ostalom dijelu sistema koji je praktično pokrenut, na pojedinim dijelovima sistema imamo određene probleme koji se prije svega odnose na puknuća na našim instalacijama grijanja, kao i unutrašnjim zajedničkim instalacijama grijanja u stambenim objektima. Sve su ekipe na terenu, rade na otklanjanju kvarova i sanaciji puknuća. Mi se nadamo da ćemo što prije uspjeti sanirati nastala puknuća da bismo imali normalnu isporuku toplotne energije prema krajnjim potrošačima, istakao je Husein Čizmić, šef Službe distribucije za održavanje Javnog preduzeća Grijanje Kakanj.

Tokom ljetnog perioda JP Grijanje izvršilo je planirane rekonstrukcije na sistemu daljinskog grijanja. Međutim, zbog dotrajalosti sistema, koji je u funkciji 38. sezonu, mogući su kvarovi i puknića koja mogu otežati isporuku toplotne energije prema krajnjim potrošačima.

-Praktično smo rekonstruisali 1.800 metara cjevovoda, tri podstanice, izvršili smo nabavku i ugradnju nove opreme. Mi ćemo nastojati da i ova sezona protekne uredno, da imamo normalnu isporuku toplotne energije i da krajnji potrošači budu zadovoljni sa kvalitetom grijanja, dodao je Čizmić.

Sistem daljinskog grijanja u Kaknju obuhvata 3.560 potrošača od kojih su 75 posto individualni potrošači, dok su 25 posto poslovni objekti. Sezona grijanja u Kaknju, prema odluci OV, traje od 01 oktobra do 30. aprila.

Ntvic.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button