Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima nasilja u porodici izrekao 22 zaštitne mjere, po zahtjevima Policijske stanice Kakanj.

Navedene zaštitne mjere odnose se na zabranu uznemiravanja i uhođenja žrtve nasilja, zabranu približavanja žrtvi nasilja i udaljenje počinioca iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabrana vraćanja u stan, kuću ili neki drugi stambeni prostor.

Kada je riječ o spolnoj strukturi žrtava nasilja u porodici, žene su obuhvaćene u 20 zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera, dok preostala dva tretiraju muškarce i malodobne osobe, pri čemu nije bilo zahtjeva koji su odbačeni.

Poređenja radi, tokom 2022. godine Općinski sud u Kaknju je odlučivao o 15 zahtjeva i izrekao isto toliko zaštitnih mjera, što dovoljno govori o efikasnosti i ozbiljnom pristupu u rješavanju osjetljive društvene pošasti nasilja u porodici.

Treba napomenuti da je Općinski sud u Kaknju o svim zahtjevima za izricanje zaštitnih mjera rješenjem odlučivao blagovremeno i u zakonskom roku od 12 sati od prijema zahtjeva, a sve s ciljem preventivnog djelovanja i zaštite žrtava porodičnog nasilja, što je osnovna svrha pomenutih mjera.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button